Mucunski: Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Fidan önderliğindeki Türkiye’nin diplomatik çabaları büyük önem taşıyor

Kuzey Makedonya Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Timço Mucunski, Antalya Diplomasi Forumu 2026 kapsamında yaptığı konuşmada, mevcut küresel zorluklar karşısında somut sonuçların, bölgesel iş birliğinin ve stratejik planlamanın önemine dikkat çekti.

“Balkanlar’da barışın hasadı: Diyalog, iş ve bağlantısallık” başlıklı panelde konuşan Mucunski, etkinliği organize eden Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’na teşekkür ederek forumun her yıl daha da önemli ve etkili hale geldiğini ifade etti.

Türkiye’nin rolüne değinen Mucunski, Recep Tayyip Erdoğan ve Hakan Fidan liderliğinde yürütülen diplomatik çabaların önemine vurgu yaptı. Bu kapsamda İran’daki gelişmelerle ilgili faaliyetler ve uluslararası etkinliklerin organizasyonunun altını çizdi.

Panelin temasına değinen Mucunski, yalnızca elde edilen sonuçların “hasadına” odaklanmanın yeterli olmadığını, aynı zamanda yeni girişimlerin “ekilmesi” gerektiğini söyledi.

“Bölgesel iş birliğinde, özellikle bağlantısallık alanında birçok başarılı örneğimiz var. Koridor 8 siyasi istikrar, güvenlik ve ticaret açısından kilit bir projedir ve burada önemli ilerlemeler görüyoruz,” dedi.

Ülkesinin Koridor 8 ve 10 kesişim noktasında bulunduğunu belirten Mucunski, bunun bölge açısından önemli bir avantaj sunduğunu ifade etti.

Enerji alanında da açıklamalarda bulunan Mucunski, Yunanistan ile doğalgaz enterkonnektörünün inşasının sürdüğünü ve Sırbistan ile yeni bir bağlantı planlandığını belirterek, bunun Rus gazına bağımlılığı azaltmayı hedeflediğini söyledi.

Ayrıca elektrik üretimiyle ilgili yeni bir bölgesel girişim başlatılacağını duyuran Mucunski, bunun gelecekteki ekonomik kalkınma açısından kritik önemde olduğunu vurguladı.

“Yapay zekâ iş dünyasının motorudur, ancak enerji kapasitesine yönelik ortak bir yaklaşım olmadan rekabetçi olamayız,” ifadelerini kullandı.

Mucunski, bölgenin somut ve ölçülebilir sonuçlara odaklanması gerektiğini, sadece deklaratif söylemlerle ilerlemenin mümkün olmadığını belirterek, geçmişe odaklanmanın ilerlemeyi engelleyebileceği uyarısında bulundu.

“Yalnızca tohum ekmek yeterli değildir; bunların doğru şekilde, geleceğe dair net bir vizyonla yerleştirilmesi gerekir,” dedi.

Konuşmasının sonunda bölgede siyasi irade ve uygun bir momentum bulunduğunu ifade eden Mucunski, ancak asıl önemli olanın verilen taahhütlerin yerine getirilmesi olduğunu ve bunun da euro-atlantik değerlere dayalı stratejik bir yaklaşımla sağlanabileceğini sözlerine ekledi.

Read Previous

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Şekerinska, Türkiye’nin 75 yıldır İttifak’taki herkes için çok önemli müttefik olduğunu söyledi

Read Next

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Antalya’da Balkan ülke liderleriyle görüşmeler gerçekleştirdi