Kosova Meclisi, “Haksız Mal Varlığı” yasasını ilk aşamada kabul etti

Kosova Meclisi, Haksız Mal Varlığının Doğrulanması ve El Konulmasına ilişkin Devlet Bürosu’nun kurulmasını öngören yasa tasarısını prensipte kabul etti.

Tasarıyı milletvekillerine sunan Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı Donika Gërvalla, düzenlemeyi Kosova devleti, hukukun üstünlüğü, Avrupa Birliği (AB) süreci ve vatandaşların adalete güveni açısından büyük önem taşıyan bir adım olarak nitelendirdi.

Gërvalla, tüm milletvekillerine siyasi ayrım gözetmeksizin tasarıya destek verme çağrısında bulunarak, kamu kaynaklarının kötüye kullanımıyla mücadele, hesap verebilirliğin güçlendirilmesi ve kamu yararının korunmasının ortak bir devlet sorumluluğu olduğunu vurguladı.

Yasa tasarısının hem yerel hem de uluslararası düzeyde kapsamlı incelemelerden geçtiğini belirten Gërvalla, uzmanlar tarafından hazırlandığını ve anayasal hassasiyet gözetilerek karşılaştırmalı analizlerin yapıldığını ifade etti.

Yeni kurulacak Büro’nun rolüne değinen Gërvalla, kurumun sıradan vatandaşları değil, kamu görevlilerini hedef alacağını söyledi. Büro’nun karar verme yetkisi olmadığını belirten Gërvalla, “Büro el koymaz, yargılamaz ve mahkemelerin yerini almaz. Sadece bilgi toplar, doğrular ve analiz eder. El koyma kararı mahkemeler tarafından verilir” dedi.

Tasarıya 81 milletvekili “evet” oyu verirken, 25 milletvekili çekimser kaldı, karşı oy ise kullanılmadı. Yasanın yürürlüğe girmesi için Meclis’te ikinci oylamadan da geçmesi gerekiyor.

Öte yandan muhalefetteki Kosova Demokratik Partisi (PDK) ve Kosova Demokratik Birliği (LDK), tasarıda değişiklik yapılması halinde destek vereceklerini daha önce açıklamıştı.

Read Previous

Hükümet fiyatları izliyor: Şimdilik yapay fiyat artışları yok

Read Next

Filipçe’den AB’ye mektup: “Mickoski’nin açıklamaları hukukun üstünlüğünü tehdit ediyor”