Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı Dezenformasyonla Mücadele Mekanizması Kurdu

Bulgaristan’da Nadejda Neynski tarafından 23 Mart’ta imzalanan bir emirle, Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı bünyesinde dezenformasyon ve hibrit tehditlerle mücadele amacıyla geçici bir koordinasyon mekanizması oluşturuldu. Mekanizmanın, 19 Nisan’da Bulgaristan’da yapılacak erken parlamento seçimleri öncesinde artması beklenen dezenformasyon kampanyalarına ve dış politika alanındaki bilgi manipülasyonlarına karşı faaliyet göstermesi planlanıyor.

Yeni mekanizmaya, dayanıklılık inşasından sorumlu özel görevli büyükelçi Maria Spasova başkanlık edecek. Çalışmaların denetimini ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Velizar Şalamanov üstlenecek.

Kurulan yapı, hibrit tehditler ve dış müdahale girişimlerine karşı kurumlar arası hızlı ve koordineli bir iletişim yanıtı geliştirmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda Dışişleri Bakanlığı içindeki farklı birimlerin bu alandaki çalışmalarını bir araya getirerek bilgi güvenliği ve dayanıklılığını güçlendirmeyi hedefliyor. Mekanizma, bakanlık içinde oluşturulan bir çalışma grubu şeklinde faaliyet gösterecek.

Çalışma grubunun görevleri arasında dezenformasyon, dış müdahale ve bilgi manipülasyonu girişimlerine ilişkin bilgilerin merkezi şekilde izlenmesi ve analiz edilmesi bulunuyor. Ayrıca risk değerlendirmeleri yapılacak ve bakanlık yönetimi için analitik raporlar hazırlanacak.

Bu çalışmalar, özellikle Dışişleri Bakanlığı’nın yurt dışındaki seçim organizasyonundan sorumlu olması nedeniyle önem taşıyor. Mekanizma, seçim sürecinde dış politikaya ilişkin hassas konuların manipülasyonuna karşı da önlem alacak.

Bunun yanı sıra kurumlar arası iletişim koordinasyonu sağlanacak, stratejik iletişim faaliyetleri planlanıp yürütülecek ve uluslararası ortaklarla iş birliği yapılacak. Çalışma grubu ayrıca Avrupa Birliği ve NATO yapılarıyla koordinasyon içinde hareket edecek ve sivil toplum kuruluşları ile akademik çevrelerle de iş birliği gerçekleştirecek.





Kaynak: Kırcaalihaber

Read Previous

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Hırvatistan Başbakanı Plenkovic ile görüştü

Read Next

Türkiye’nin yeni insansız deniz aracı PİRANA Yunanistan basınında