Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, ülkesinin uzun menzilli ve yüksek yıkım gücüne sahip hava-yer füzelerine sahip olduğunu belirterek Sırbistan ordusunun gelecekte bu tür sistemlerden daha fazlasına sahip olacağını söyledi.
Vuçiç, Sırbistan Radyo Televizyonu’na verdiği röportajda, Sırbistan’ın 200 ila 400 kilometre menzile ulaşabilen CM-400 tipi füzelerden önemli sayıda bulundurduğunu açıkladı.
“Bu füzeler yer hedeflerini vurmak için kullanılan hava-yer sistemleridir. Büyük yıkım gücüne sahiptir ve uzak mesafelerdeki hedefleri vurabilir. Bu füzelerden önemli sayıda var ve gelecekte daha da fazla olacak.” dedi.
Çin füzeleri MiG-29’a entegre edildi
Vuçiç ayrıca Sırp mühendislerin Çin yapımı hipersonik füzeyi Rus üretimi dördüncü nesil MiG-29 savaş uçağına entegre ettiğini belirtti. Bu entegrasyon sayesinde söz konusu uçakların Avrupa’daki en donanımlı platformlardan biri haline geldiğini ifade etti.
Sırbistan’ın henüz kamuoyuna açıklanmamış başka askeri kapasitelere de sahip olduğunu söyleyen Vuçiç, bu konudaki ayrıntıların ileride paylaşılabileceğini belirtti.
“NATO ile ilişkilerimiz var ama tarafsız kalacağız”
Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkoviç’in Sırbistan’ın yeni silahlanması hakkında NATO’yu bilgilendireceğini açıklamasını da değerlendiren Vuçiç, Sırbistan’ın ittifakla doğru ve dengeli ilişkiler sürdürdüğünü ancak askeri tarafsızlık politikasını sürdüreceğini vurguladı.
“Biz NATO’ya katılmayacağız, ancak ilişkilerimiz doğru şekilde devam edecek.” dedi.
Bölgesel ilişkiler ve güvenlik endişeleri
Bölgesel gelişmelere de değinen Vuçiç, Sırbistan’ın düşmanlık istemediğini ancak Hırvatistan, Kosova ve Arnavutluk arasındaki askeri iş birliğini yakından takip ettiklerini söyledi. Bu ülkelerin uygun bir anı beklediğini iddia ederek Sırbistan’ın buna karşı hazırlık yaptığını ileri sürdü.
Hırvatistan’ı da son bir buçuk yılda “Sırbistan’ı zayıflatmaya çalışmakla” suçlayan Vuçiç, Zagreb yönetiminin Sırbistan’ın iç işlerine müdahale ettiğini iddia etti.
Küresel güvenlik ve uluslararası ilişkiler
Vuçiç, küresel güvenlik ortamına ilişkin değerlendirmesinde dünyada daha büyük çatışmaların yaşanabileceğini düşündüğünü belirterek Rusya-Ukrayna savaşının yakın zamanda sona ermesi konusunda iyimser olmadığını söyledi.
ABD ile ilişkilerin geliştiğini ifade eden Vuçiç, Donald Trump yönetiminin Hristiyanlığın korunmasına büyük önem verdiğini ve bunun Sırbistan ile Bosna-Hersek’teki Sırp Cumhuriyeti için olumlu bir gelişme olduğunu dile getirdi.
Nükleer enerji planı
Enerji alanında da planlarını açıklayan Vuçiç, Sırbistan’ın Fransız enerji şirketi EDF ile nükleer enerji projeleri konusunda görüşmeler yapacağını ve ülkenin 2041 yılına kadar büyük bir nükleer santrale sahip olabileceğini, ayrıca küçük modüler reaktörler kurulmasının da planlandığını söyledi.
Macaristan ile ilişkiler
Bölgesel iş birliğine değinen Vuçiç, Sırbistan’ın Macaristan ile ilişkilerinin çok iyi olduğunu belirterek Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın gelecek seçimleri kazanmasını umduğunu ifade etti.












