Hırvatistan, hem kendi vatandaşları hem de diğer vatandaşlar için bir dizi tahliye uçuşu düzenledi

Hırvatistan Hükümeti, son dokuz gün içinde Orta Doğu’daki kriz bölgelerinden bir dizi tahliye uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.

9 Mart itibarıyla, hükümetin doğrudan organizasyonuyla 870 Hırvat vatandaşı ile birlikte 101 yabancı ülke vatandaşı güvenli şekilde tahliye edildi. Tahliye edilen yabancıların geldiği ülkeler arasında Almanya, Bosna-Hersek, Hollanda, Birleşik Krallık, Karadağ, İsviçre, İtalya, Polonya, Çekya, Sırbistan, Ukrayna, Kanada, Fransa, Slovenya ve Avustralya gibi birçok ülkenin vatandaşları da bulunuyor.

Yetkililer, düzenlenen uçuşlar sayesinde kriz bölgelerini terk etmek isteyen tüm Hırvat vatandaşlarının güvenli şekilde tahliye edildiğini belirtti. Ayrıca çok sayıda Hırvat vatandaşı ve bölgede yaşayan Hırvatlar ticari uçuşlarla da bölgeden ayrıldı.

Hırvatistan Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanlığı, güvenlik durumunu yakından takip etmeye devam ettiğini ve sahadaki Hırvat vatandaşlarının ihtiyaçlarını izlediğini açıkladı.

Düzenli uçuşların kademeli olarak yeniden başlaması ve ek tahliye uçuşlarına ilginin azalması nedeniyle, bölgede yaşayan Hırvat vatandaşlarına mevcut ticari uçuşları kullanmaları ve yerel makamların talimatlarını takip etmeleri tavsiye edildi.

Avrupa dayanışması

Operasyon sırasında birçok Avrupa Birliği üyesi ülke ile partner ve komşu devletler Hırvatistan’dan lojistik ve operasyonel destek talep etti. Avrupa dayanışması kapsamında bazı uçuşlarda diğer ülkelerin vatandaşları da taşınırken, Hırvat vatandaşlarının bir kısmı Avusturya, Slovenya, Lüksemburg ve İtalya ile iş birliği içinde ülkelerine getirildi.

Bakanlık ayrıca, Orta Doğu ülkelerine yapılacak tüm seyahatlerin şimdilik ertelenmesini ve bölge üzerinden yapılacak transit uçuşlardan kaçınılmasını tavsiye etti.

Kriz 28 Şubat’ta tırmandı

Orta Doğu’daki gerilim, 28 Şubat’ta İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri’nin İran’a saldırılar başlatmasıyla tırmandı. Saldırılarda 1.200’den fazla kişi hayatını kaybetti; ölenler arasında İran’ın dini lideri Ali Khamenei ve bazı güvenlik yetkililerinin de bulunduğu bildirildi.

Buna karşılık Tahran, İsrail ve Basra Körfezi’ndeki ABD askeri varlığının bulunduğu ülkelere doğru füze ve insansız hava araçları fırlattı.

Yaşanan kriz nedeniyle son günlerde bölge ve dünya genelindeki birçok ülke, Orta Doğu’da bulunan vatandaşlarını geri getirmek için özel tahliye uçuşları düzenliyor.

Read Previous

Sırbistan’da kredi borcu artıyor

Read Next

Makedonya’da akaryakıt fiyatlarına ortalama %14,27 zam