Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Grlić Radman, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının dördüncü yıldönümü öncesinde, Rusya’ya yönelik 20. yaptırım paketinin ve Ukrayna’ya sağlanacak 90 milyar Euro tutarındaki kredinin kabul edilmesinin iyi bir haber olacağını söyledi.
Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları Brüksel’de bir araya gelerek Rusya’ya uygulanacak 20. yaptırım paketini onaylamaya çalıştı, ancak Macaristan ve Slovakya’nın karşı çıkması nedeniyle bunun mümkün görünmediği belirtildi.
Söz konusu iki ülke, petrol boru hattı Drujba üzerinden petrol transitinin yeniden sağlanana kadar Ukrayna’ya yönelik yaptırımları ve 90 milyar Euro’luk krediyi desteklemeyi reddediyor. Boru hattı, 27 Ocak’ta Rusya’nın düzenlediği drone saldırısında zarar görmüştü.
AB Konseyi Başkanı Antonio Costa ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Salı günü Kiev’i ziyaret etmeyi planlıyor. Grlić Radman da Hırvatistan Başbakanı Andreј Plenković ile birlikte ziyarette bulunacak.
Grlić Radman, “20. yaptırım paketinin ve 90 milyar Euro’luk kredinin kabulüyle ilgili bir haberle gitmek kesinlikle iyi olur. Bu konunun yarın Genel İşler Konseyi’nde görüşülmesi gerekiyor,” dedi.
AB yetkililerinin Kiev’e “somut kararlar olmadan” gideceği iddialarını reddeden Grlić Radman, “Tartışmalar sürüyor ve boş ellerle gitmeyeceğimizi düşünüyorum. Yarın, birçok başbakan ve bakanın da bulunduğu önemli AB yetkililerinden Ukrayna’ya güçlü destek iletilecek,” ifadelerini kullandı.
Toplantıda ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın barış komitesi ile yapılan ilk görüşme de ele alındı. Görüşmeye Avrupa Parlamentosu üyesi Dubravka Šuica katıldı. Grlić Radman, “Gözlemci olarak bulunmak ve neler konuşulduğunu dinlemek iyi oldu. Bu, AB’nin çıkarı açısından Orta Doğu’da barış ve özellikle Gazze’de sivil halka yardım sağlamak için önemli,” dedi.
Macaristan, Ukrayna’nın Drujba boru hattı üzerinden Rus ham petrol sevkiyatına devam etmemesi nedeniyle 20. yaptırım paketine veto uygulayacağını Pazar günü açıkladı. Ukrayna’nın bu hamlesine yanıt olarak Macaristan, geçtiğimiz hafta ülkeye dizel ihracatını durdurmuş ve 90 milyar Euro’luk askeri yardım paketini bloke etme kararı almıştı.










