Kuzey Makedonya Çevre ve Mekânsal Planlama Bakanı Muamet Hoca, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından düzenlenen “Katı Atık Sektöründe Beceri ve Dahil Etme Yolları” etkinliğinde konuştu. Etkinlik, Üsküp’teki Holiday Inn Otel’de gerçekleştirildi.
Bakan Hoca konuşmasında, atık yönetiminde sistematik politikaların önemine değinerek, Bölgesel Atık Yönetim Sisteminin artık sadece bir kavram olmadığını, somut bir gerçeklik haline geldiğini vurguladı.
Hoca, “Bölgesel Atık Yönetim Sistemi artık sadece kağıt üzerinde bir fikir değil. Bu sistemin temelini oluşturan altyapıyı inşa ediyoruz. Bu nedenle 2026, gerçek değişim yılıdır. Bu, geçici çözümlere son verildiği anlamına geliyor,” dedi.
Bakan, atık yönetiminin göreve başladığı ilk günden itibaren öncelikli alanlardan biri olduğunu hatırlatarak, uzun vadeli ve sürdürülebilir çözümlerin şart olduğunu belirtti.
“Artık geçici çözümlere zamanımız yok. Vatandaşlarımızın sağlığını koruyacak kalıcı bir sisteme ihtiyacımız var. Bu sistemi kurarken, ihtiyaca uygun iş gücü ve beceriler olmazsa olmazdır,” diye ekledi.
Hoca, Avrupa ortaklarının sürdürülebilir bir atık yönetim sistemi kurmadaki kritik rolünü de vurguladı:
“EBRD ve Avrupa Birliği ile ortaklığımız bir formalite değil, gerçek ve on yıllık sorunların çözümü için bir araçtır. Atık yönetimi artık sadece çevresel bir konu değil; ekonomik bir fırsat, onurlu iş ve sosyal adalet meselesidir,” dedi.
Son olarak Bakan Hoca, atık yönetiminin bir çevre sorunu yerine büyüme ve inovasyon kaynağı haline gelmesi gerektiğini belirtti.
Yeşil dönüşümün, modern altyapının inşası yoluyla sahada hayata geçirilmesinin, temiz bir çevre ve tüm vatandaşlar için daha iyi yaşam kalitesine ulaşmanın tek yolu olduğunu sözlerine ekledi.











