Kuzey Makedonya Bağımsız Profesyonel Askerler Sendikası, Veles’teki “Aleksо Demniyevski–Bauman” Kışlasında yeni göreve başlayan profesyonel askerler arasında uyuz vakalarının görülmesi üzerine sert bir açıklama yaptı. Sendika, ülke genelindeki kışlalarda yaşam ve çalışma koşullarının son derece kötü olduğunu savundu.
Sendikadan yapılan açıklamada, Veles’teki olayın medyaya yansıyan nadir vakalardan biri olduğu, benzer durumların daha önce de yaşandığı ancak kamuoyundan gizlendiği belirtildi.
Açıklamada, profesyonel askerlerin son derece olumsuz koşullarda görev yaptığı vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:
“Yıllardır yıkanmamış yatak takımları, 15–20 yıllık yastıklar, eski ve yenilenmeyen battaniye ve çarşaflar kullanılmaktadır. Askerlerin kaldığı alanlarda nem ve böcek sorunu yaygındır. Yemekler hijyenik olmayan koşullarda, 20 yıldan eski mutfak gereçleriyle servis edilmekte; gıdanın kalitesi son derece düşük, tekdüze ve yetersizdir. Tuvalet ve banyolar 15–20 yıldır yenilenmemiş ve harap durumdadır. Askerler sık sık ısınma için elektrik, kişisel ve genel temizlik için ise teknik suyun bulunmadığı koşullarda çalışmak zorunda kalmaktadır. Bu durum yıllardır devam etmektedir.”
Sendika Başkanı Aleksandar Naskovski, bugüne kadar askeri yönetimin ve savunma bakanlarının askerlerin sorunlarına yeterince ilgi göstermediğini söyledi. Naskovski’ye göre, yalnızca subaylara ait alanlar yenilenirken, 24 saat boyunca kışlada yaşayan profesyonel askerlerin kaldığı binalar ihmal ediliyor.
Açıklamada, NATO talepleri doğrultusunda artırılan savunma bütçesinin öncelikle insan kaynağına ve çalışma koşullarına yönlendirilmesi gerektiği vurgulanarak, “Ekipmana yatırım yapmak anlamsızdır; eğer onu kullanacak insan yoksa” denildi.
Sendika, Savunma Bakanı Vlado Misajlovski’yi ilgisizlik, sosyal diyaloğun yokluğu ve ordu mensuplarının temel insan haklarını ihlal etmekle suçladı.
Artan memnuniyetsizliğin nedenleri arasında; son üç yıldır maaş artışı yapılmaması, ayrımcılık ve mobbing iddiaları ile ordudan kitlesel ayrılmalar gösterildi.
Sendika, önümüzdeki dönemde ordudaki durum hakkında kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğini duyurdu.
Daha önce Ordu (ARM) ve Savunma Bakanlığı, Veles’teki kışlada görev yapan iki profesyonel askerde uyuz tespit edildiğini açıklamıştı. Enfekte olan askerlerin, 16 Ocak’ta yemin eden 296 yeni profesyonel asker arasında yer aldığı bildirildi.
Askerî yetkililer ve Askerî Tıp Merkezi tarafından, hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla sağlık protokollerine uygun önlemler alındığı, kışlada epidemiyolojik denetim yapıldığı ve uzman tavsiyeleri doğrultusunda hareket edildiği belirtildi.









