Kuzey Makedonya Başbakanı Hristijan Mickoski, Meclis’te düzenlenen milletvekili soruları oturumunda yaptığı açıklamada, Üsküp ve organize toplu taşıma sistemine sahip belediyeler için 150 elektrikli otobüs alımının finanse edildiğini duyurdu.
Hükümet olarak çevre dostu ulaşımı desteklemeyi hedeflediklerini belirten Mickoski, söz konusu otobüslerin tamamen elektrikli olacağını ve çevreye zarar vermeyen enerjiyle çalışacağını vurguladı.
Satın alma sürecinin başladığını ifade eden Başbakan, finansmanın büyük ölçüde Macaristan ile yapılan stratejik ortaklık kapsamında sağlanacağını, daha küçük bir kısmının ise devlet bütçesinden karşılanacağını söyledi. Finansman koşullarının, Macaristan ile daha önce imzalanan kredi anlaşmasına benzer olacağı kaydedildi.
Mickoski, 150 elektrikli otobüsün organize toplu taşıma bulunan tüm belediyelere dağıtılacağını, bu kapsamda Üsküp’ün 100, diğer belediyelerin ise toplam 50 otobüs alacağını açıkladı.
Başbakan, Üsküp’te hava kirliliğinin azaltılması amacıyla kent treni projesinin ilk etabının halihazırda yapım aşamasında olduğunu, ilerleyen dönemde ikinci ve üçüncü etapların da hayata geçirileceğini belirtti. BRT sistemi, gazlaştırma ve kojenerasyon projeleriyle birlikte elektrik ve ısı üretiminin artırılmasının, önümüzdeki dönemde hava kirliliğini önemli ölçüde azaltmasının beklendiğini söyledi.
Projenin somut adımlarla ilerlediğini vurgulayan Mickoski, finansmanın üç yıl geri ödemesiz dönem, yüzde 3,25 faiz oranı ve 15 yıla kadar geri ödeme süresi gibi avantajlı koşullarla sağlandığını kaydetti. Sürecin tamamlanmasının ardından 150 elektrikli otobüsün tedarik edilerek belediyelere dağıtılacağını ifade etti.
Başbakan ayrıca, elektrikli otobüslerin işletme ve bakım maliyetlerinin ciddi şekilde düşeceğini, çevreye olumlu katkılarının yanı sıra uzun vadede ekonomik fayda da sağlayacağını sözlerine ekledi.








