Güvenli Şehir kameraları tarafından kaydedilen ihlaller için 15 ila 500 Euro arasında para cezası uygulanacak

Kuzey Makedonya’da Meclis’te Kabahatler Yasası’nda yapılan değişikliklerin kabul edilmesinin ardından, 1 Şubat 2026 tarihinden itibaren trafik ihlallerine elektronik sistem üzerinden resmi olarak ceza uygulanmaya başlanacak.

Trafik güvenliğinin artırılması ve yasaların tutarlı şekilde uygulanması amacıyla İçişleri Bakanlığı, “Güvenli Şehir” sistemi aracılığıyla cezalandırılacak ihlalleri ve uygulanacak para cezalarını açıkladı.

İhlaller; yerleşim yeri içinde ve dışında hız sınırının aşılması, kırmızı ışık ihlali, usulsüz durma ve park etme ile tescilsiz araçla trafiğe çıkma başlıkları altında toplandı.

Yerleşim yeri içinde hız sınırının aşılması

(İzin verilen hız: 50 km/s, işaretle istisnai olarak 70 km/s)

İzin verilen hızın 10 km/s üzerine kadar: 15 avro

10–30 km/s aşım: 50 avro

30–50 km/s aşım: 300 avro ve 3–12 ay araç kullanma yasağı

Yerleşim yeri dışında hız sınırının aşılması

(Otoyol: 130 km/s • Motorlu taşıt yolu: 110 km/s • Diğer yollar: 90 km/s)

30 km/s’ye kadar aşım: 20 avro

30–50 km/s aşım: 50 avro

50–70 km/s aşım: 300 avro ve 3–12 ay araç kullanma yasağı

Kırmızı ışık ihlali

250 avro para cezası

3–12 ay araç kullanma yasağı

Usulsüz durma ve park etme

(Yaya geçitleri, kavşaklar, köprüler, yeşil alanlar, engelli park yerleri, bisiklet yolları, kaldırımlar, otobüs durakları ve diğer kritik noktalar)

İhlalin türüne ve ağırlığına göre 25, 40, 150 ve 180 avro arasında para cezası

Tescilsiz araçla trafiğe çıkma

(Geçerli ruhsatı olmayan veya plakasız araçlar)

500 avro para cezası

Ruhsat süresi 30 güne kadar geçmişse ceza 100 avro

Para cezasında indirim

Ceza 8 gün içinde ödenirse %50 indirim uygulanır

Araç kullanma yasağı varsa, süre yarıya indirilir

İçişleri Bakanlığı, tüm sürücülere ve yol kullanıcılarına trafik kurallarına uymaları, kişisel ve toplumsal güvenliğin artırılması ve trafik kazalarının azaltılması çağrısında bulundu.

Read Previous

“Brüksel, taşıyıcılar ve çelik tarifeleri için bir çözüm bulmalı; aksi takdirde bölge için bedel çok yüksek olacak”

Read Next

Karadağ, AB müzakerelerinde 32. faslı kapattı