Bölgede sınır kapılarını ikinci gün üst üste bloke eden taşımacıların protestolarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kuzey Makedonya Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Timço Mucunski, Sitel Televizyonu’nda yayımlanan “Günün Konusu” programında sorunun ciddi boyutta olduğunu, ancak hükümetin aylardır Brüksel’deki kurumlarla doğrudan ve aktif temas halinde bulunduğunu söyledi.
Mucunski, söz konusu kuralların yalnızca Kuzey Makedonya’yı değil, Batı Balkanlar’daki tüm ülkeleri, AB adaylarını ve AB üyesi olmayan devletleri kapsadığını belirtti.
“Eylül ayından bu yana Avrupa Birliği ile iki temel konuda yoğun iletişim içindeyiz: taşımacılar meselesi ve çelik tarifeleri. Bu düzenlemeler sadece bizim ülkemize yönelik değil,” dedi.
Hükümetin, bu önlemlerin uygulanması halinde ülke ve bölge ekonomisi üzerinde ciddi sonuçlar doğuracağı yönünde Brüksel’i açık şekilde uyardığını vurgulayan Mucunski, şu değerlendirmede bulundu:
“Taşımacılara yönelik tedbirler ve çelik endüstrisine ilişkin tarifeler uygulanırsa, ödeyeceğimiz bedel, en iyimser senaryoda bile Büyüme Planı’ndan elde edilecek kazanımların dört ila altı katı olacaktır.”
Mucunski, Batı Balkan ülkelerinin Rusya, Belarus, Kuzey Kore veya Çin gibi ülkelerle aynı kategoriye konulmasının ticari kısıtlamalar açısından kabul edilemez olduğunu ifade etti. Bu konunun Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile doğrudan temaslar da dahil olmak üzere en üst siyasi düzeyde gündeme getirildiğini söyledi.
“Avrupa Birliği sorunun farkında ve çözüm arayışı içinde. Ancak mevcut ilerleme hızından memnun değiliz. Bizim görevimiz baskıyı sürdürmek, somut çözüm önerileri sunmak ve bölge olarak koordineli hareket etmektir,” dedi.
Bakan Mucunski ayrıca, Sırbistan, Karadağ, Arnavutluk, Bosna-Hersek ve Kosova’nın dışişleri bakanlarıyla düzenli koordinasyon içinde olduklarını ve Brüksel’e karşı ortak bir bölgesel yaklaşım benimsediklerini belirtti.
“Avrupa Birliği, bölgenin entegrasyonu konusunda samimiyse, ekonomiyi bu denli sarsacak, taşımacılığı ve tedarik zincirlerini çökme noktasına getirecek önlemlere izin vermemelidir,” mesajını verdi.








