Evinde para bulunan hakim dokunulmazlığı kaldırıldı

Kuzey Makedonya’da savcılık ve polisin üç gün süren takibinin ardından, yolsuzluk şüphesiyle aranan Temyiz Mahkemesi hâkimi Gjoko Ristov ortaya çıktı.

Ristov, Ön Soruşturma Hâkimi tarafından Üsküp’teki Ceza Mahkemesi’ne ifade vermek üzere çağrıldı. Organize Suç ve Yolsuzlukla Mücadele Savcılığı, hakkında yöneltilen ciddi suçlamalara dayanak oluşturan delilleri şüpheliye sundu.

Savcılığın açıklamasına göre Ristov’a, Ceza Kanunu kapsamında mal edinme ve yasa dışı mal gizleme ile suçtan elde edilen gelirlerin aklanması suçlamaları yöneltiliyor. Bu suçlardan biri için öngörülen hapis cezası 1 ila 8 yıl arasında değişiyor.

Savcılık, şüphelinin kaçma riskini ve delillere etki edebilme ihtimalini dikkate alarak ev hapsi talebinde bulundu. Ayrıca, seyahat belgelerine geçici el konulması, yeni belge düzenlenmemesi ve ülkeden çıkış yasağı da istendi.

Ancak Ristov’un Temyiz Mahkemesi hâkimi olması nedeniyle, dokunulmazlığı kaldırılmadan ev hapsi kararı verilemedi. Bunun üzerine Ceza Mahkemesi, Yargı Konseyi’nden dokunulmazlığın kaldırılmasını talep etti. Yargı Konseyi aynı gün olağanüstü toplanarak, 535. olağanüstü oturumda oy birliğiyle (10 oy) Ristov’un dokunulmazlığını kaldırdı ve soruşturma ile olası yargılama süreci boyunca tüm yargısal görevlerini askıya aldı. Bu kararla birlikte Ceza Mahkemesi’nin ev hapsi kararı almasının önü açıldı.

Hafta sonu, Ristov’un Negotino’daki ailesine ait evde yapılan aramada, duvar içine gizlenmiş 350 bin avro bulundu. Bu paranın, Aralık ortasında 50 bin avro rüşvetle yakalanan avukat Fehmi Stafa ile bağlantılı bir yolsuzluk dosyasında maddi delil olabileceğinden şüpheleniliyor. Söz konusu gelişmelerin ardından Ristov’un geçen hafta sağlık iznine çıktığı, bugün ise Ceza Mahkemesi’nde ilk kez kamuoyunun karşısına çıktığı belirtildi.

Read Previous

Mickoski Davos’ta Enerji Panelinde Konuştu: Elektrik Talebi Yapay Zekâ ile Artacak

Read Next

Makedonya İçişleri Bakanlığı’ndan Uyarı: “Güvenli Şehir” Adıyla Gönderilen Sahte Mesajlara Dikkat