Yürütülen soruşturmanın ardından Manastır Cumhuriyet Başsavcılığı, REK Bitola’da kamu ihale süreçlerine ilişkin usulsüzlükler nedeniyle sekiz gerçek kişi ve bir tüzel kişi hakkında iddianame düzenledi.
Savcılık Basın Servisi’nden yapılan açıklamaya göre, 2023 yılı içinde sanıklar arasında yer alan beş kişi; REK Bitola’da görev yapan direktörler ve birim yöneticileri olarak, aralarında kombinat müdürünün de bulunduğu şekilde, “görevi kötüye kullanma” suçunu zincirleme olarak işledi. Söz konusu fiillerin, Ceza Kanunu’nun 353. maddesinin 4. fıkrası ile 1. fıkrası kapsamında değerlendirildiği belirtildi.
Açıklamada, sanıkların kamu görevlerini yasal ve özenli şekilde yerine getirmedikleri, Kamu İhale Kanunu’nda yer alan ekonomi, verimlilik, etkinlik, orantılılık ve rekabet ilkelerini ihlal ettikleri ifade edildi. Savcılığa göre sanıklar, başkasına haksız maddi menfaat sağlamak amacıyla, Oslomej madenindeki işletme istasyonlarının REK Bitola madenlerine taşınmasına yönelik bir kamu ihalesi düzenleyip yürüttü. Ancak bu taşıma sisteminin, temel projeye aykırı olduğu ve kömür, örtü tabakası ve ara atıkların çıkarılması ile taşınması açısından uygun olmadığı biliniyordu.
Özellikle Živojno madeninin yüzey yapısının elverişsiz olması ve yaklaşık 14 yıllık kısa işletme ömrü nedeniyle, Oslomej’den taşınan ve sürekli teknolojiye (rotorlu ekskavatörler ve konveyör bantlar) dayanan sistemlerin burada kullanılmasının öngörülmediği vurgulandı.
Savcılığa göre sanıklar, Yönetim Kurulu’nu yıllık planı değiştirmeye yönlendirerek ihalenin gerçekleştirilmesini sağladı ve ihale şartlarını aşırı ölçüde ağırlaştırarak yalnızca tek bir şirketi avantajlı hale getirdi. Bu şekilde söz konusu şirket, KDV hariç 90 milyon denar (KDV dahil 106,2 milyon denar) tutarındaki ihaleyi tek teklif sahibi olarak kazandı.
İddianamede, şirketin sahibi olan birinci sanık, iki çalışanı ve tüzel kişinin, “kamu çağrısı veya kamu-özel ortaklığı sürecinin kötüye kullanılması” suçuyla da itham edildiği belirtildi. Sanıkların, işletme istasyonlarının montaj çalışmalarının tamamlandığına dair gerçeğe aykırı belgeler düzenleyip sundukları, oysa getirilen mekanik ve elektrik ekipmanlarının REK Bitola sahasında dağınık halde durduğu kaydedildi.
Savcılığa göre tamamlanmayan işler, bu sahte belgeler üzerinden faturalandırıldı ve şirket bu yolla büyük miktarda haksız kazanç elde etti. Ayrıca 2024 yılında görev yapan üç yönetici ve birim sorumlusunun, gerçeğe aykırı olduğunu bildikleri halde işlerin tamamlandığına dair tutanak ve raporları imzalayarak, REK Bitola’nın yasa dışı ödeme yapmasına neden oldukları ve “görev sırasında dolandırıcılık” suçunu zincirleme şekilde işledikleri ifade edildi.
Cumhuriyet savcısı, suçlardan elde edildiği değerlendirilen yaklaşık KDV dahil 1,7 milyon euronun müsaderesini talep etti.
Bu kapsamda savcılık, uluslararası adli yardımlaşma araçlarını da kullanarak, Belgrad’da bir banka kasasında bulunan ve birinci sanığa ait 1,2 milyon euro, 1.000 İsviçre frangı, üç altın sikke ve bir altın külçeye, ayrıca ülke içindeki banka hesaplarında yer alan 500 bini aşkın euroya el koydu.
Buna ek olarak, birinci sanığın Sırbistan’daki şirketi tarafından 2025 yılında satın alınan 10 yeni kamyon ve römork da donduruldu ve bunların da müsadereye konu olabileceği belirtildi.
Savcılık açıklamasında, sanığın Sırbistan’da iki şirkete sahip olduğu, bunlardan birinin 2024 yılı sonunda kurulduğu ve para hareketlerinin incelenmesinde, mevcut mali kaynakların bu şirketlere aktarılmaya çalışıldığı yönünde güçlü bulgular bulunduğu ifade edildi. Ayrıca sanığın başka ülkelerle de yakın bağlantıları olduğu ve bu durumun kaçma riskini artırdığı değerlendirilerek, tutukluluk halinin devamı için mahkemeye başvurulduğu bildirildi.









