Sırbistan Dışişleri Bakanı Đurić: NIS Krizinin Önümüzdeki Haftalarda Olumlu Şekilde Çözülmesini Bekliyoruz

Sırbistan Dışişleri Bakanı Marko Đurić, yaptırımlar uygulanan Sırbistan Petrol Endüstrisi (NIS) ile ilgili durumun önümüzdeki birkaç hafta içinde olumlu şekilde çözüme kavuşmasını beklediğini açıkladı. Đurić, sürecin sonunda Sırbistan’ın enerji tedarikinde daha fazla çeşitlendirilmiş kaynaklara sahip olacağını söyledi.

Sırbistan Radyo Televizyonu’nun (RTS) sabah haber programına konuk olan Đurić, “Tekrar ediyorum, bu sorunu Sırbistan yaratmadı. Ancak çözümüne son derece aktif şekilde katkı sağlayacağız ve bunu önümüzdeki haftalarda göreceksiniz” ifadelerini kullandı.

Đurić, ABD’nin Başkan Donald Trump döneminde bölgeye yönelik yaklaşımında kısmi bir değişim gözlemlendiğini de dile getirdi. “Amerika Birleşik Devletleri ile ilişkiler konusunda dürüst ve objektif bir değerlendirme yapmalıyız. Trump yönetiminin, Kosova ve Metohiya’da Sırpların insan haklarının ihlal edilmesi nedeniyle Priştine ile stratejik diyaloğu askıya aldığını, Bosna-Hersek’e ve özellikle Sırp Cumhuriyeti’ne (Republika Srpska) yönelik tutumun da önceye kıyasla bir miktar iyileştiğini unutmamalıyız” dedi.

Sırbistan’ın enerji arz güvenliği konusunda sorumluluk ve ciddiyet gösterdiğini vurgulayan Đurić, ABD Hazine Bakanlığı’nın NIS’e, şirketin sahiplik yapısındaki Rus payı nedeniyle uyguladığı yaptırımlara rağmen piyasada herhangi bir ciddi aksama yaşanmadığını belirtti.

“Büyük güçler arasındaki ilişkilerin son derece gergin olduğu, küresel düzenin değiştiği bir dönemde yaşıyoruz. Bu nedenle sadece enerji alanında değil, savunma konusunda da dayanıklılığımız büyük önem taşıyor” diyen Đurić, Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić’in girişimleriyle son yıllarda ordunun modernizasyonuna ve toplumun tüm kapasitesinin güçlendirilmesine önemli yatırımlar yapıldığını kaydetti.

ABD, Rusya’nın enerji gelirlerini Ukrayna’daki savaş için kullanmasını engellemek amacıyla, 9 Ekim 2025 tarihinde NIS’e yaptırım uygulamaya başlamıştı. Mevcut verilere göre NIS’in hisselerinin yüzde 56,15’i Rusya’ya, yüzde 29,87’si Sırbistan devletine, yaklaşık yüzde 14’ü ise küçük hissedarlara ait.

NIS’e ait ve Sırbistan’daki tek petrol rafinerisi olan Pançevo Rafinerisi, yaptırımların etkisiyle 2 Aralık’ta faaliyetlerini durdurdu. Rafinerinin ham petrol tedariki, Hırvatistan’ın ABD yaptırımlarına uyarak Adriyatik Petrol Boru Hattı’nı (JANAF) kapatması nedeniyle kesildi.

Sırbistan Hükümeti, ocak ayı sonuna kadar yeterli petrol ürünü stokunun güvence altına alındığını belirtirken, iç pazarın ihtiyaçlarını karşılamak için alternatif tedarikçilerle de temas halinde olunduğunu açıkladı.

Read Previous

Kuzey Makedonya’da Evcil Hayvan Barınağı ve Mezarlıkları İçin Çalışmalar Sürüyor

Read Next

Yunanistan’da mektup ve paketlerin postane tarafından dağıtımında haftalardır aksama yaşanıyor