TDP Milletvekili  adayı Mütahir Maksut: “Bina inşaatı tamamlanan Türk Tiyatrosu binası tamamlanıp Makedonya’daki en büyük kültür binası olacak”

VMRO-DPMNE’nin başını çektiği “Daha İyi Makedonya İçin”  koalisyonuyla seçimlere katılan Türk Demokratik Partisi – TDP 2 milletvekili adayını açıkladı. Merkez Meclisin aldığı karar doğrultusunda 11 Aralık seçimlerine  Mütahir Maksut 5. seçim bölgesinde 10. sıradan, Yusuf Hasani 6. seçim bölgesinde 2. sıradan milletvekili adaylarıyla katılacaklarını açıkladı . Seçimler öncesi Mütahir Maksut TİMEBALKAN’ın sorularını yanıtladı. Mütahir Maksut, koalisyonun kazanması ile birlikte seçim programındaki şu maddelerin gerçekleşeceğini belirtti: “Türkçe eğitim sorunlarının çözülmesi ve Türkçe eğitim kalitesinin artırılması, devlet ile yerel kurumlarda hakça temsilin sağlanması ve Türk halkına daha fazla istihdam sağlayıp vatandaşların ekonomik durumunun düzelmesine yönelik çalışmaların gerçekleştirilmesi konularını ayırt edebilirim.”

Hüsamettin Gina / TİMEBALKAN

Neden VMRO DPMNE, MSDB değil ? 

Biz parti olarak SDSM ile de koalisyon ortağı olduğumuz dönemler geçirdik. Aradaki farkı iyi bilmekteyiz. O dönem elde ettiğimiz şeyler ile günümüzde elde ettiklerimiz arasında dağlar kadar farklar var. Kısacası, ne kadar eleştirilsek de, ne kadar demohristiyan bir parti ile ortaklık yapıyoruz diye suçlansak da, bugüne kadar VMRO koalisyonundan elde ettiğimiz faydaları hiçbirinden bırak elde etmeyi, lafta bile vaatte bulunulmadı.

Parti programlarınız var mı? Programınız kaç sayfalık ve neler içermektedir? Vurgulamak istediğniz en önemli nokta hangisi?

Koalisyon ortağımızın sunmuş olduğu parti programına baktığınızda, içeriğinde bol sayıda Türklerle ilgili projelere rastlamanızın yanında, Türk Demokratik Partisi de her seçimde olduğu gibi, bu seçimde de kendine ait program ile katılacaktır. Programımızda yer alan en önemli noktalar olarak; Türkçe eğitim sorunlarının çözülmesi ve Türkçe eğitim kalitesinin artırılması, devlet ile yerel kurumlarda hakça temsilin sağlanması ve Türk halkına daha fazla istihdam sağlayıp vatandaşların ekonomik durumunun düzelmesine yönelik çalışmaların gerçekleştirilmesi konularını ayırt edebilirim.

Yer aldığınız koalisyonun samimiyetine inanıyor musunuz? İnanıyorsanız neden? Makedonya’da yaşayan Türklere ne gibi vaatlerde bulundular. Şunu hatırlamakta fayda var, iktidara yakın bir TV’nin baş ve sorumlu yazarı Türklere hakaret etti. VMRO DPMNE’den herhangi bir kınama gelmedi. MSDB’ye yakın Profesörler Plenumu yayınladıkları bir bildiride Türk güvenlik güçlerine karşı yakışıksız ifadeler kullanmıştı. 

14484591_10207668712455611_5097819333968406811_n
Mütahir Maksut: “Koalisyon ortağımız şimdiye kadar bize verdiği sözlerden hiçbir zaman dönmedi.”

Birinci cevapta da söylediğim gibi, koalisyon ortağımız şimdiye kadar bize verdiği sözlerden hiçbir zaman dönmedi. Her zaman tüm anlaştığımız noktaları sonuçlandırmayı başardık. Hakça temsilimizi tamamlamadıysak bile, VMRO ortaklığı sırasında oldukça artırdık. Yoksa ondan önce yerimizde sayıyorduk. Diğer taraftan Makedonya – Türkiye ilişkileri mevcut iktidar döneminde en yüksek seviyeye ulaşmıştır. İki ülke arasındaki ilişkiler memnun edici derecede iyidir.

 11 Aralık erken parlamento seçimleri sonrası beklentileriniz neler? 

“Daha İyi Makedonya İçin” koalisyonunun kazanması durumunda, önümüzdeki dönemde Makedonya’daki ekonomik refah seviyesinin artacağı, daha fazla yabancı yatırımcıların geleceğinin, bina inşaatı tamamlanan Türk Tiyatrosu binasının tamamlanıp Makedonya’daki en büyük kültür binası olacağı, Türkçe kitap sorununun nihayetlendirileceği, yeni Türkçe sınıfların açılacağı ve devlet kurumlarında daha yüzlerce Türk gencinin çalışmaya başlayacağının inancındayım.

Ama en baştaki ve en önemli beklentim, 11 Aralık Erken Parlamento Seçimleri’nin hür ve demokratik şekilde gerçekleştirilmesidir.

Makedonya’da yaşayan Türkler tek başına seçimlere çıkmak için ne zaman hazır olacaklar? Şimdiye kadar çıkmamanın sebepleri neler? Eğer Türk asıllı bir Makedonya vatandaşı, yasal seçme hakkını kullanarak VMRO-DPMNE ve MSDB’ne oy vermeden, sadece bir Türk partisine oy vermek isterse sizce bu hakkını nasıl kullanacak. Şu anki duruma göre sadece koalisyon listelerine oy vermekle bir bakımdan vatandaşın yasal hakkı kısıtlanmış değil mi? 

Makedonya’daki mevcut seçim modeli maalesef biz Türkler için çok elverişsiz bir model. Şu model dahilinde bizim tek başımıza milletvekili çıkarmamız mümkün değildir. Önümüzdeki dönem çalışma planlarımız arasında Türkler ile diğer sayısı az milletlere garantili milletvekili haklarının verilmesi konusu da yer almaktadır. Bunun sonuçlanması durumunda, Türk asıllı kişiler Türk partilerine oy verebilme hakkına sahip olacaklardır.

Read Previous

AB sığınmacılarla ilgili anlaşmada sözlerini tutmuyor

Read Next

Anayasa Mahkemesi üyesi Salih Murat’tan Büyükelçi Tülin Erkal Kara’ya tebrik ziyareti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *