Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Gordana Siljanovska-Davkova ile Slovenya Cumhuriyeti Ulusal Meclis Başkanı Urška Klakočar Zupančič arasında gerçekleşen görüşmede, bölgesel dayanışmanın teşvik edilmesi, iyi ekonomik iş birliğinin sürdürülmesi ve Makedonya’nın AB entegrasyonu sürecine güçlü destek vurgulandı.
Cumhurbaşkanı Gordana Siljanovska-Davkova, “Slovenya her zaman Avrupa Birliği yolunda destekçimiz ve dostumuz oldu, olmaya da devam edecek. Çünkü bizim yerimiz orasıdır,” diyerek teşekkürlerini dile getirdi.
Cumhurbaşkanı ayrıca, Koçani’deki trajik olay sonrası Slovenya’nın gösterdiği başsağlığı, yardım ve destek için içten ve derin bir teşekkür sundu. Bu desteğin güçlü dostluğun bir göstergesi olduğunu belirtti.
Slovenya’nın AB entegrasyon sürecindeki sürekli desteğine teşekkür ederek, Slovenya’nın her zaman yanımızda olduğunu vurguladı.
Kopenhag kriterlerine uyulmasının zorunlu olduğunu belirtirken, AB’nin anayasal belgelerine tam olarak riayet edilip edilmediğine dair şüphelerini de dile getirdi.
Görüşmede iki taraf da, NATO ittifakı çerçevesinde ve bölgedeki barış ve istikrar için ortak çabalar doğrultusunda, ikili iş birliğinden ve çok taraflı düzeydeki ortaklıktan duydukları memnuniyeti ifade etti. İki ülke arasında açık bir sorun bulunmadığının altı çizildi.
Slovenya Ulusal Meclis Başkanı Klakočar Zupančič, Makedonya’nın AB üyelik sürecine desteğini yineleyerek, “Avrupa Birliği, tüm Avrupa halkları olmadan eksik ve tamamlanmamış kalacaktır,” dedi. Ayrıca, Makedon halkının AB entegrasyon sürecinin uzunluğu nedeniyle yaşadığı hayal kırıklığını ve verilen birçok tavize rağmen yeni engellerin çıkmasından duyulan endişeyi anladığını ifade etti.
Her iki taraf da, AB’nin genişleme politikasının ikili ilişkilere indirgenmemesi gerektiği ve Makedonya için özel kriterler ve emsaller oluşturulmaması gerektiği konusunda hemfikir oldu. Aksi halde bu durumun gelecekteki aday ülkeler üzerinde de olumsuz etkiler yaratabileceği vurgulandı.








