
Makedonyalı ünlü Arnavut yazar, gazeteci ve analist Kim Mehmeti, “Anne babalar sevdiklerini defnederken, iktidar da kendi sorumluluğuna mezar arıyor” ifadelerini kullandı.
Gazeteci ve yazar Kim Mehmeti’nin 59 kişinin hayatını kaybettiği Koçani’deki gece kulübü yangının ardından kaleme aldığı yeni yazısını ilginize sunuyoruz:
“Eğer önceki yönetim, bugünkü Makedonya’nın başına gelen tüm felaketlerden sorumluysa, o zaman şu soru ortaya çıkar: Bugünkü hükümet yetkilileri, ülkeyi çalınmış geçmişinden kurtarmak için ne yaptı?!
Hatta, eğer önceki yöneticilerin gece kulüpleri ve kumarhaneler için yasadışı izinler verdikleri iddiaları doğruysa, mantıklı bir soru şu olur: Bu mevcut yöneticiler, dört buçuk ay iktidarda olmalarına rağmen bu mekanları nasıl görmediler ve onların içinden çalan müzikleri nasıl duymadılar?!
Ya da Makedonya’nın en büyük talihsizliğinin önceki hükümet olduğu doğruysa, şu mantıksal soru ortaya çıkıyor: Bugünün yöneticilerini dününkinden daha iyi yapan şey nedir?!
Ve iş VMRO-DPMNE’nin bugünkü yöneticilerine gelince, onların partilerinin genetik kodunu kontrol etmeyi başardıklarını (bu olasılık bazı hükümet yanlısı portallar tarafından test edilmemiş değil) ve Koçana trajedisi durumunda bazı ‘İslami-Arnavut terörist gruplarını’ suçlamamayı başardıklarını kabul etmek gerekir mi?!
Ancak her halükarda, bugün Arnavut liderlerinin dikkatli olmaları gerekir, çünkü hiçbir şey kesin değildir ve eğer VMRO-DPMNE zor durumda kalırsa, o zaman tutuklanan Arnavut sayısını artıracaktır.
Bugün Arnavut liderleri, kendi en sevdiklerini gömüp acı çeken anne-babalar bir yanda, diğer tarafta ise VMRO-DPMNE’nin sorumluluğunu gömebileceği bir mezar aradığını bilmelidirler. Ve bu mezar, Arnavut partilerinin arasındaki anlaşmazlıklarla dolu bir alan olabilir.
Ama ne olursa olsun, bugün ya da hiçbir zaman, bu ülkenin vatandaşları, başlarına bir trajedi geldiği gün ve iki üç gün sonra uyanıp uyanmadıklarını, ülkelerinin devlet inşa eden bir yapıya sahip olduğunu kanıtlamalılar.”