Bulgaristan’da sahte para basan şebeke çökertildi

Sahte euro, dolar ve leva basma planının Bulgaristan’ın ve AB’nin mali sistemlerine yönelik ciddi bir saldırı olduğu belirtildi.

Bulgaristan’da yetkililer, kuzeydeki Şumnu kentinde sahte banknot üretimine yönelik bir şebekeyi çökerttikten sonra büyük miktarda sahte banknot ele geçirdiklerini açıkladı.

Kolluk kuvvetleri Salı günü yaptıkları açıklamada, 50 Bulgar levası, 50 dolar ve 500 euro değerindeki sahte banknotların çok sayıda banka ve ATM’den geçerek dolaşıma sokulduğunu belirtti.

Organize Suçlarla Mücadele Genel Müdürlüğü Başkan Yardımcısı Boyan Raev, yetkililerin 50 levalık banknotlardan oluşan önemli bir parti bulduklarını söyledi.

Raev, başkent Sofya’da düzenlediği basın toplantısında, “50 dolarlık banknotlar ve bu banknotları üretmek için gerekli baskı kalıpları hazır halde bulundu,” dedi. “500 euroluk banknotlar da hazır ve basılmış halde bulundu.”

Yerel makamlara göre, iki kişi gözaltına alınırken, şahısların halihazırda sabıka kaydı bulunduğu aktarıldı.

Grup, yaklaşık 37.500 leva sahte banknotu başarılı bir şekilde dolaşıma sokmuş ve yaklaşık yarım milyon euro değerinde sahte 500 euroluk banknot üretmişti.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından yapılan bir değerlendirmeye göre, sahte euro banknotları şu ana kadarki en ayrıntılı sahtecilikler arasında yer alıyor ve daha önce de çok sayıda AB üyesi ülkede tespit edildi.

Yetkililer, “500 euroluk banknotlar üzerinde yapılan analizler, bunun süper fatura olarak adlandırılan, yani son derece yüksek kalitede bir sahte (banknot) olduğunu ortaya çıkardı,” dedi.

Sofya’ya göre operasyon, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa kolluk kuvvetleri ile birlikte yürütüldü.

Müfettişler bunu Bulgaristan ve Avrupa Birliği’nin (AB) mali sistemine yönelik çok ciddi bir saldırı olarak nitelendirdi.




euronews

Read Previous

Balkan ülkeleri TUSAŞ’a yönelik terör saldırısını kınadı

Read Next

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, Bosna Hersek’te sel felaketi yaşanan bölgeyi ziyaret etti