Vucic, yaklaşık 2,5 yıldır ilk kez Putin ile görüştüğünü açıkladı

Sırbistan Devlet Başkanı Aleksandar Vucic, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde, Belgrad’ın İkinci Dünya Savaşı’nda kurtuluşunun 80. yıl dönümü için gönderdiği tebrikler dolayısıyla Putin’e teşekkür ettiğini ve Sırbistan’a kış döneminde ek doğalgaz tedariki konusunda anlaşma sağlandığını bildirdi.

Vucic, sosyal medya hesabından paylaştığı video mesajında şunları söyledi: “Az önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Vladimiroviç Putin ile bir görüşmeyi tamamladım. Yaklaşık 2,5 yıldır konuşmamıştık ve uzun, samimi ve anlamlı bir sohbet gerçekleştirdik. Elbette konuşmamızın sebebi olan Belgrad’ın kurtuluşunun 80. yıl dönümünü ele aldık. Putin’e bu tebrikleri için teşekkür ettim ve Sırp halkının özgürlüğe olan bağlılığını ve Kızıl Ordu birliklerine duyduğumuz minneti dile getirdim. Kızıl Ordu’nun Sırp kuvvetleriyle birlikte Belgrad’ın kurtuluşunda yer almış olması Sırbistan için büyük önem taşıyor.”

Vucic, görüşmede ikili ilişkiler ve ekonomik konuların da ele alındığını belirterek şunları ekledi: “Putin’e özellikle bu kış Sırbistan’a 6 milyon metreküp doğalgaz tedarik edileceği ve buna ek olarak 2 milyon ile 3 milyon metreküp daha gazın uygun fiyatlarla sağlanacağı için teşekkür ettim. Bu, bizim için büyük önem taşıyan bir anlaşmadır.”

Sırbistan Devlet Başkanı, geçmişten gelen taahhütlerin yerine getirilmesi konusunda ise her iki tarafın da uzlaşı sağlanacağına dair umutlarını ifade etti.

Vucic, “Diğer ekonomik meseleleri ve önemli işbirliklerini de konuştuk. Ayrıca, yarın akşam Sırbistan Radyo ve Televizyonu’nda yapacağım açıklamalarda daha fazla detaya yer vereceğim. Ancak şunu söyleyebilirim ki, 2,5 yıl önce olduğu gibi yine Rusya Federasyonu’na yaptırım uygulamayacağımız umudunu dile getirdim ve Birleşmiş Milletler’deki çeşitli kararlarda Rusya’nın Sırbistan’ı desteklemesine minnettar olduğumu belirttim. Özellikle Sırbistan’ın toprak bütünlüğünün korunmasındaki desteğin değişmeyeceğini vurguladım” dedi.

Son olarak, Vucic bu telefon görüşmesinin Sırp-Rus ilişkilerinin gelişimine katkı sağlayacağını ve iki ülke arasında karşılıklı güvenin artmasına yardımcı olacağını belirtti.

Read Previous

İsrail’in Lübnan’a saldırılarında ölenlerin sayısı 2 bin 464’e yükseldi

Read Next

Bulgaristan seçimleri için Eskişehir’de üç sandık kurulacak