TİKA, Karadağ’da zeybek oyununu yaşatıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Karadağ’ın Petnitsa şehrinde bulunan “Bihor Kültür ve Sanat Derneği ”ne Zeybek Halk Dansları Kıyafeti desteğinde bulundu.

Karadağ’ın kuzeyinde yer alan Petnitsa Belediyesi’ndeki “Bihor Kültür ve Sanat Derneği”ne, TİKA tarafından Zeybek kıyafetleri desteği sağlandı. 1979 yılında kurulan dernek, %98’i Boşnak olan Petnitsa Belediyesi’nde, Boşnak geleneğinin zengin kültürel mirasını tanıtmayı ve yaşatmayı hedefliyor. 80 üyesi bulunan, drama, diksiyon, şarkı ve folklor gibi alanlarda faaliyet gösteren derneğin, yurt içi ve yurt dışında önemli başarıları bulunuyor.

10. Uluslararası Folklor Festivali sırasında gerçekleştirilen Zeybek kıyafetleri teslimi töreni, Petnitsa Belediye Başkanı Samir Agoviç, T.C. Podgoritsa Büyükelçisi Barış Kalkavan, Petnitsa Kültür Merkezi ve Bihor Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Sinan Tigany, TİKA Karadağ Koordinatörü Nihal Ersoy, ayrıca Karadağ, Sırbistan, Kosova, Bosna-Hersek ve Hırvatistan’dan gelen folklor ekipleri ile Petnitsa halkı katılımıyla gerçekleştirildi.

Törende konuşan Petnitsa Belediye Başkanı Samir Agoviç, Türkiye ve TİKA’nın Karadağ’ın gelişimine sağladığı büyük desteği vurguladı. TİKA’nın Karadağ genelindeki projeleri için teşekkür eden Agoviç, Zeybek kıyafetlerinin tesliminden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

TİKA Podgoritsa Koordinatörü Nihal Ersoy da konuşmasında, 2007’den bu yana Karadağ’da faaliyet gösterdiklerini belirterek, bu süreçte 500’ün üzerinde proje gerçekleştirdiklerini ifade etti. Festivalin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Ersoy, Kültür Merkezi’ne verilen kıyafetlerin, Zeybek dansının ruhunu yansıtarak, Türk kültürünü Karadağ’da daha görünür kılacağına inandığını belirtti.

Festivalin onur konuğu olan T.C. Podgoritsa Büyükelçisi Barış Kalkavan ise tören sırasında yaptığı konuşmada, TİKA’nın Karadağ’daki faaliyetlerinin her alanda devam ettiğini bunun iyi olan iki ülke ilişkilerini daha üst seviyelere çıkardığını belirtti.




Kaynak: Balkan News

Read Previous

“Osmanlı Belgelerinde İpek” kitabının tanıtımı yapıldı

Read Next

Sırbistan, Macaristan sınırındaki yasa dışı göçmen kampını boşalttı