Bosna Hersek Yüksek Temsilcisinden skandal “Aliya İzetbegoviç” açıklaması

Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt, Bosna Hersek’teki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti’ndeki yeni müfredat hakkında değerlendirmede bulunurken, skandal bir açıklama yaparak, bağımsız Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç ile savaş ve soykırım suçlusu eski Sırp komutan Ratko Mladic’i kıyasladı.

Katıldığı bir televizyon programında savaş suçluları Radovan Karadic ve Ratko Mladic gibi isimlerin kahraman olarak öğretildiği tartışmalı Sırp Cumhuriyeti müfredatını değerlendiren Schmidt, şunları kaydetti:

“Eğer Ratko Mladic ile Aliya İzetbegoviç’i kabul edilemez bir biçimde görüyorsak, neden onların fotoğraflarını koyuyoruz. Çocuklara öğrenme ve kendi kararlarını alma imkanı verelim. Bu hususta bir konferans organize edip tarihin ne olduğuna ve yeni nesillere ne katabileceğimize dair akademisyenlerle çalışmalıyız.”

Boşnaklardan ve en büyük Boşnak partisi Demokratik Eylem Partisinden (SDA) gelen tepkilere ve açıklama yapılması çağrılarına rağmen Yüksek Temsilcilik Ofisi (OHR) henüz bir cevap vermedi.

Bağımsız Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç, 1992-1995 yıllarındaki savaş boyunca halkının liderliğini yapmış ve geride bağımsız bir Bosna Hersek bırakmayı başarmıştı.

Ratko Mladic ise o dönem Sırp ordusunun komutanı olarak birçok katliamdan, Srebrenitsa’daki soykırımdan, insanlık suçlarından ve diğer savaş suçlarından yargılanıp müebbet hapse mahkum edilmişti.




Kaynak: Balkan News

Read Previous

İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılarda Gazze Şeridi ve Batı Şeria’da 11 bin 406 öğrenci öldü

Read Next

Makedonya Türklüğünün eğitim kalesi Tefeyyüz 140 yaşında