Meciti: Hava kalitesinin iyileştirilmesi Hükümetin önceliklerinden biri

Kuzey Makedonya Birinci Başbakan Yardımcısı ve Çevre ve Mekansal Planlama Bakanı İzet Meciti, hava kalitesinin iyileştirilmesinin Hükümetin önceliklerinden biri olduğunu söyledi.

Başbakan Birinci Yardımcısı ve Çevre ve Mekansal Planlama Bakanı İzet Meciti, bugün Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından düzenlenen beş belediyedeki hava kirliliğinin kaynaklarına ilişkin sonuçların sunumuna katıldı ve konuşma yaptı.

Soruşturma sonuçlarının sunulduğu etkinlikte Meciti, Çevre ve Mekansal Planlama Bakanlığı’nın yerel öz yönetim birimlerine belediyelerinde hava kalitesini iyileştirmeye yönelik etkili önlemleri planlama ve uygulama konusunda yardım etmeye hazır olduğunu vurguladı.

Hava kirliliğini etkili bir şekilde ele almak için sorunun kökenini anlamanın hayati önem taşıdığının açık olduğunu kaydeden Meciti, “Bu nedenle, yerel hava kirliliği kaynaklarını tespit etmek ve tanımlamak için kapsamlı bir analizin sonuçlarını uzmanlardan ve akademisyenlerden dinlemek için buradayız. Hava kirliliğiyle ortak mücadelemizde acilen ihtiyaç duyulan öncelikli politika, tedbir ve eylemlerin oluşturulması açısından bunlar büyük önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.

UNDP daimi temsilcisi Armen Grigoryan’a göre, hava kirliliği ülke için önemli bir sorun ve UNDP, İsveç’in mali desteğiyle uygun çözümler bulmak için yoğun bir şekilde çalışıyor.

Beş belediyenin tamamında 1000’den fazla örneğin bir yıllık izleme ve analizi sonucunda elde edilen sonuçlarda, en büyük kaynak olarak biyokütlenin (odun) ısınma amacıyla yakılması öne çıkıyor, bunu trafik ve mineral tozu takip ediyor.

Proje, İsveç tarafından finanse edilen UNDP Çerçeve Programının bir parçası olup, “Proje Uygulaması için Belediye Kapasitelerinin Güçlendirilmesi” projesini içermektedir.

Read Previous

K. Makedonya’da 14 bin vatandaş ücretsiz aşı için kaydoldu

Read Next

Kültür ve Turizm Bakanı Lyutkov, ilk 100 günle ilgili basın toplantısı düzenledi