Milletvekili Murat’tan dengeleyici paylaşımı: Anayasal Çelişki ve Siyasi Manevralar

Makedonya Türkleri Hak ve Demokrasi Hareketi’nin Avrupa Cephesi’nden seçilen milletvekili Salih Murat, dengeleyecinin yürürlükten kaldırılmasıyla ilgili “Anayasal Çelişki ve Siyasi Manevralar” başlıklı bir paylaşımda bulundu.

Milletvekili Salih Murat, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Anayasa Mahkemesi’nin “Balanser” dosyasıyla ilgili Anayasa’ya uygun olmayan kararı, hükümet ortakları tarafından desteklenmektedir. Ancak, iptal edilen kanunların uygulanmasında yaşanan sorunları vurgulamaları, kararın hukuki değil siyasi temelli olduğunu göstermektedir.

Hükümet ortaklarının yeni bir kanun hazırlayıp Venedik Komisyonu’na danışacaklarını söylemeleri, açıkça siyasi puan kazanma çabası olarak görülmektedir.

VMRO ve ZNAM karardan memnunken, başbakan ve bakanların açıklamaları incelendiğinde gerçek durum ortaya çıkmaktadır. VLEN ise bu başarısızlığı örtbas etmek için yeni bir kanun teklifi sunacağını belirtmektedir. Hükümet ortaklarının taslağı Venedik Komisyonu’na götüreceklerini söylemeleri, aslında kanunu getirmek istemediklerini göstermektedir. Normalde Venedik Komisyonu’na anlaşmazlık ve ihtilaf durumlarında başvurulur.

Taraflar kanun üzerinde anlaştıktan sonra Venedik Komisyonu’na başvurmak zaman kaybıdır. Gerçekten çözüm odaklı bir yaklaşımları varsa, taslağı hızlandırılmış bir prosedürle meclise sunmalıdırlar.

Ancak bunu yapamayacaklarını düşünüyorum. VMRO ve ZNAM, mahkeme kararını fırsat bilerek hakça ve orantılı temsil kanununun kapsamını olabildiğince daraltıp işlevsiz hale getirmeye çalışacaklardır. Hükümetin büyük ortaklarının ise bu kanunu çıkarmayıp süreci uzatmaya çalışacakları kanaatindeyim.​​​​​​​​​​​​​​​​”

Read Previous

K. Makedonya, Uluslar Ligi’nde liderliğini perçinledi