Bulgaristan’da Türk şirketine öncelikli yatırım projesi için sertifika verdi

Şirket yeni bir güneş paneli tesisi için 240 milyon leva yatırım yapacak.

Bulgaristanİnovasyon ve Büyüme Bakanı Doç. Rosen Karadimov, Smart Solar Technologies AD şirketine “Güneş panelleri ve hücreleri üretim tesisi” öncelikli yatırım projesi sertifikasını teslim etti.

Karadimov, “Şirketin yatırımı 240 milyon leva ve 812 yeni istihdam planlanıyor. Stara Zagora bölgesi için bu önemli yatırıma Yatırım Teşvik Yasası kapsamında devlet desteği sağlamayı da başardık” dedi.

Bakanlıktaki törene Bakan Yardımcıları Krasimir Yakimov ve Veselina Minçeva, Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçisi Mehmet Sait Uyanık, Smart Solar Technologies AD’nin ana hissedarı ve Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ ve şirket yönetiminin yanı sıra Bulgaristan Yatırım Ajansı İcra Direktörü Mila Nenova ve Bulgaristan Kalkınma Bankası Ulusal Konsey Başkanı Deliana İvanova katıldı.

Güneş panelleri ve hücreleri üretimine yönelik yeni tesis, Stara Zagora Belediyesi’nin Elenino köyünde, “Sanayi Bölgesi-Zagore” topraklarında inşa edilecek. Bakan Karadimov, “Ülkedeki diğer 10 sanayi parkıyla birlikte, İnovasyon ve Büyüme Bakanlığı’nın İyileşme ve Sürdürülebilirlik Planı prosedürü kapsamında 14 milyon leva ile finanse ediliyor” dedi.

Stara Zagora yakınlarındaki fabrikada iki ayrı yüksek teknoloji üretim tesisi açılacak. Yatırım projesi kapsamında bir üretim üssü ve idari binalar inşa edilmesi planlanmaktadır. Tüm binaların enerji verimli ve çevre dostu olmasının yanı sıra üretimde sıfır gaz izine sahip olması planlanıyor. Üretimin başta Almanya, Hollanda ve İtalya olmak üzere Avrupa pazarlarında satılması planlanıyor. Şirketin Bulgaristan’daki ilk fotovoltaik tesis projesi 2010 yılında Bulgaristan Kalkınma Bankası’nın desteğiyle hayata geçirilmişti.

Büyükelçi Mehmet Uyanık ise Smart Solar Technologies AD’nin yatırımını destekleyen hükümete ve İnovasyon ve Büyüme Bakanlığı’na teşekkür etti. Büyükelçi, “Bu yatırım bizim için bir gurur meselesi, çünkü ekonomik etkisinin yanı sıra Stara Zagora bölgesi için güçlü bir sosyal etkisi de var. Bu yatırım Türk şirketleri için iyi bir örnek teşkil ediyor ve Türk şirketlerini Bulgaristan’da yatırım yapmaya teşvik etmeye devam edeceğiz” dedi.

Kırcaalihaber

Read Previous

 Kosova deplasmanda kazandı

Read Next

Türkiye komşularına 9 ayda 18 milyar dolarlık ihracat yaptı