“Sadece etnik değil, toplumsal cinsiyet ve kurumlarda her türlü temsili de öngören yeni bir yasa hazır”

Kuzey Makedonya Sağlık Bakanı ve iktidar ortağı VLEN üyesi Arben Taravari, Anayasa Mahkemesi’nin “dengeleyici”yi yürülükten kaldırmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Sağlık Bakanı Arben Taravari, ülkedeki etnik toplulukların nüfus oranlarına göre kamu kurumlarında temsiliyetini sağlayan ‘hakça temsil ilkesini işlevsel kılan dengeleyici unsurunun Anayasa Mahkemesi tarafından yürürlükten kaldırılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanı Arben Taravari, kamu kurumlarında istihdama ilişkin dengeleyicinin dün kaldırılmasının ardından bugün yaptığı açıklamada, yeni bir yasanın ülkede yaşayan tüm kategorilerdeki insanların kurumlarda etnik, cinsiyet ve temsilini güvence altına alacağını söyledi.

Anayasa Mahkemesi’nin, Hükümetin ilk yüz gününde yıllardır mahkemede bekleyen sorunları gün yüzüne çıkarmaya karar verdiğini vurgulayan Taravari, ancak dengeleyicinin kaldırılmasından sonra bile etnik temsilin çözülebilecek bir sorun olduğunu garanti etti.

Mekanizmayı bulmanın çok kolay olacağını kaydeden Taravari, “Etnik köken anayasal bir kategori olunca yeni bir yasaya ihtiyacımız var. Kanun, sistemin kurumlarında sadece etnik değil, cinsiyet eşitliğini ve her türlü eşitliği de sağlayacak. Kanun bizim tarafımızdan hazır, uluslararası uzmanların ve Avrupa Komisyonu’nun da görüşlerini bekliyoruz, umarım yakın zamanda bu kanunu da parlamentoya sunacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

Read Previous

Eğitim Bakanı: Ekonominin işleyişinde mesleki eğitime ihtiyacımız var

Read Next

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Rama ile görüştü