Arnavutluk muhalefet destekçileri Başbakan Rama’nın istifasını talep eden protestoda polisle çatıştı

İlerleyen günlerde Tiran, hukukun üstünlüğü, demokratik kurumların işleyişi ve yolsuzlukla mücadele konularında ülkenin AB tutumuna nasıl uyum sağlayacağı konusunda Brüksel ile görüşmelere başlayacak.

Arnavutluk’ta muhalefet destekçileri tarafından Pazartesi günü başkent Tiran’da düzenlenen protestolar, şiddetli çatışmalara sahne oldu. Polis ile yaşanan arbedede protestocular molotof kokteylleri atarak, gelecek yıl yapılacak parlamento seçimlerinden önce hükümetin teknokrat bir bakanlar kurulu ile değiştirilmesini talep etti.

Muhalefet, geçmişte Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın Sosyalist Partisini yolsuzluk, seçmen manipülasyonu ve ülkenin yargısının yetkilerini gasp etmekle suçlamıştı.

Eski Başbakan Sali Berisha’nın ana muhalefet Demokratik Partisi’nin çağrısıyla, bir parti üyesinin iftira suçundan hüküm giymesi ve siyasi amaçlı olduğunu düşünülen bir davada hapse atılmasının ardından son bir haftadır Arnavutluk parlamentosu önünde protesto gösterileri düzenlendi.

Tiran’daki ana hükümet binası önünde toplanan birkaç bin protestolar, “Kahrolsun diktatörlük” ve “Berişa, Berişa” diye bağırdı.

İktidardaki Sosyalist Parti merkezinin dışına molotof kokteyli fırlatan göstericiler, Başbakan Rama’nın resminin yer aldığı büyük bir reklamı yakarak İçişleri Bakanlığı ve belediye binalarının dışındaki çatışmalara devam etti.

Polis göstericileri parlamentodan uzaklaştırmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Yüzlerce polis memuru devlet kurumlarını korumak için pozisyon aldı. Birçok caddede trafiğin engellendiği bildirildi.

Polise göre 10 kadar polis memuru atılan molotof kokteylleri, piroteknik maddeler ve sert cisimler nedeniyle yaralandı.

Yerel medya, bazı göstericilerin göz yaşartıcı gaz nedeniyle yaralanarak hastaneye kaldırıldığını bildirdi.

Demokratik Parti Genel Sekreteri Flamur Noka “sivil itaatsizliğin” devam edeceği sözünü vererek protestoyu sonlandırdı.

Hem Amerika Birleşik Devletleri (ABD) hem de Avrupa Birliği (AB), şiddetin ülkenin 27 ülkeli blokla bütünleşmesine yardımcı olmayacağını söyleyerek muhalefeti hükümetle diyaloğu sürdürmeye çağırdı.

Demokratlar ayrıca Berisha’nın yolsuzluk iddialarıyla ilgili bir soruşturma sırasında konulduğu ev hapsinden serbest bırakılmasını istiyor. 2013 yılından bu yana hükümete karşı zaman zaman şiddet içeren protestolar düzenlediler.

Bu ayın ilerleyen günlerinde Tiran, birliğe katılma teklifinin bir parçası olarak ülkenin hukukun üstünlüğü, demokratik kurumlar ve yolsuzlukla mücadele konularında AB’nin tutumuna nasıl uyum sağlayacağını Brüksel ile görüşmeye başlayacak.







Kaynak: euronews

Read Previous

Bosna Hersek’te bir günlük yas ilan edildi

Read Next

Milletvekili Murat’tan, Thaçi’nin iddialarına yanıt