2025-2029 Mali Stratejisi ve Kamu Borç Yönetimi Stratejisi kabul edildi

Kuzey Makedonya Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı 2025-2029 dönemine ilişkin Mali Stratejiyi ve 2029 yılına kadar öngörüleri içeren 2025-2027 Kamu Borçlarının Yönetimi Stratejisi, Hükümet tarafından kabul edildi.

Söz konusu raporlar, maliye politikasının izleyeceği orta vadeli yolun ana hatlarını çizen stratejik belgelerdir.

Maliye Bakanı Gordana Dimitrieska-Koçoska, kayıt dışı ekonominin azaltılmasına ve bütçede daha fazla gelir toplanmasına özel önem verileceğini belirterek, “Bu tür orta vadeli planlama, politikaların oluşturulmasında daha fazla öngörülebilirlik ve şeffaflık sağlar. Belirlenen dönemde benimsenen Strateji uyarınca maliye politikasının amacı, makroekonomik istikrarın artırılması ve ekonomik aktivitenin desteklenmesidir. Bu, kademeli mali konsolidasyon, kamu maliyesi yönetiminin iyileştirilmesi ve yüksek düzeyde sermaye harcamalarının sürdürülmesi yoluyla gerçekleştirilecektir.” ifadelerini kullandı.

Koçoska, “Aynı zamanda altyapı projelerine yatırım yaparak, yüksek düzeyde sermaye harcamalarının hakim olacağı kamu maliyesinin yapısını yeniden tasarlayarak, şeffaflığı ve hesap verebilirliği güçlendirerek ekonomiyi desteklemeye devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Orta vadede, maliye politikası aşamalı bir mali konsolidasyon öngörmekte ve bütçe açığının GSYİH’ye oranı olarak düşürülmesini öngörmekte.

Ayrıca, ılımlı bir borçluluk düzeyine ulaşmak amacıyla mali konsolidasyon tedbirleri alınacak.

Read Previous

Bulgaristan, Lübnan’dan toplam 169 vatandaşını tahliye etti

Read Next

2024 yılında Makedonya’daki ticari kuruluşların %93,8’i bilgisayar kullandı