TMBH’den hükümetin 100 günüyle ilgili açıklama

Saraç

TMBH

Türki Milli Birlik Hareketi (TMBH), hükümetin 100 günüyle ilgili açıklamalarda bulundu.

TMBH’nin konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“7 yıl iktidarda bulunan SDSM,DUİ ve diğer ortakları devleti tarumar ederek, enkaz  halde bıraktığı herkes tarafından bilinmektedir.  Enkaz halde iktidarı devr alana VMRO-DPMNE ve diğer ortaklarımız 100 gün içinde birçok alanda devletimizin daha aşağılara gitmesini frenlediği görülmektedir. Geleneksel olarak Hükümetin ilk 100 günü içerisinde partiler eleştiride bulunmaz. Bu yüz günün yeni hükümetin uyum vadesi olarak bilinmekte ve genelde büyük yanlışlar hariç, ciddi manada eleştiri yapılmaz. Bu yüzden muhalefet veya iktidar gibi bir pozisyonda olsak bile bu 100 günün değerlendirmesini yapmak, siyasette sorumluluk anlayışımızdan kaynaklanmaktadır.

Hükümetimiz, 100 gününde görevleri devir teslim almakla beraber, kanser olan rüşvet, adaletsizlik, vatandaşların standardı, emeklilerin durumu ve ekonomik seviyenin düzelmesi konusunda gözle görülür hamleler yapmıştır ve bunların netice verdiğini görmekteyiz. Ayrıca Uluslararası ilişkilerde yeniden bir canlanma ve bu ilişkilere özel önem verildiği anlaşılmaktadır. Özellikle anavatanımız Türkiye ile ilişkiler eskisine nazaran yeniden tazelenmiş ve eski haline alarak, iki ülkenin ekonomik hacminin büyümesine giden yolda ki engeller tamamen kaldırılmaya başlamıştır. Türk sermayesinin Makedonya’ya olan ilgisi artmıştır. Dışişleri Bakanı Sayın Hakan Fidan’nın ziyareti de bu ilişkilere düşürülen gölge kalkmış ve  stratejik ortağımızın değeri ,kıymeti giderek artacağını göstermektedir. En yakın zaman dilimi içerisinde Başbakan Mickoski’nin de Türkiyeyi ziyaret etmesi beklenmektedir.

AB tam üyelik sürecinin başlaması için yapılan gayretlere rağmen, Bulgaristan’ın vetosu yüzünden bu müzakereler yeniden sekteye uğramıştır. Seçim vaatleri içerisinde Bulgaristan’ın bu dayatmalarına Avrupa güvencesi yoksa, yapılamayacağını belirten iktidar, programına sadık kalmış AB ise iki yüzlülük sergileyerek Arnavutluk ve Makedonya’nın beraber başlattıkları müzakerelere gölge düşürerek sadece Arnavutluk için müzakerelere devam kararı çıkarmıştır. Ülkeler arası ikili ilişkiler AB katılımı için asla engel olmamalıdır. Var olan sorunların mütekabiliyet esasına dayanarak çözüm bulması gerektiğini vurgulamaktayız. AB katılımı mutlaka gerçekleşmelidir ve bu konuda ki engellerin karşılıklı kaldırılması AB’nin de şiarı olmalıdır.

Başbakan Mickoski’nin başını çektiği Hükümet ülkeyi ayağa kaldırmaya yani yeniden itibarının düzelmesi için, rüşvetin önünü kesmesi için, yolsuzlukların son bulması, hukukun üstünlüğünün sağlanması için ve nihayet Makedonya hukuk devleti olması için gösterdiği azami gayretlerin olduğunu kimse inkar edemez. Bu gayretlerin pek yakında netice vereceğinden eminiz.

Bu 100 gün içinde hükümetin icraatlarıyla memnuniyetimizi ifade ederken, hükümet ortağı olarak Türklerle alakalı ve özellikle TMBH olarak gösterilen ilgisizlikten memnun olmadığımızı ve hatta bazı durumlarda anlaşmalara sadık kalınmadığı için rahatsız olduğumuzu da açıkça ifade etmekteyiz. Hükümet ortaklarının en sadık ve samimi ortağı olarak 100 günden sonra anlaşmaya varılan konular üzerinde, gereğinin yapılmasını sabırsızlıkla bekleriz. Anlaşmaya sadık kalınacağına yürekten inanıyoruz ve bu yüzden bu 100 gün içerisinde son derece sabırlı bir biçimde gelişmeleri takip ederek, ortaklığımızın gereği ses çıkarmadık.

Vaadlerin yerine getirileceğinden eminiz. Makedonya’nın da daha güzel günlere şahit olacağında hiç kuşkumuz yoktur.”

Read Previous

“Endüstri ekonomik kalkınmanın önemli bir dayanağı ancak ne yazık ki çevre üzerinde ciddi sonuçlar bırakıyor”

Read Next

Milletvekili Murat, ülkenin AB üyelik sürecini eleştirdi