Milletvekili Murat, soru önerilerinin reddedilmesine tepki gösterdi

Makedonya Türkleri Hak ve Demokrasi Hareketi’nin Avrupa Cephesi’nden seçilen milletvekili Salih Murat, bugün Meclis’te düzenlediği basın toplantısıyla milletvekili sorularının reddedilmesine tepki gösterdi.

TIMEBALKAN

Milletvekili Salih Murat, bugün Meclis’te düzenlediği basın toplantısında Vatandaşlık Yasası ve Türk Tiyatrosu ile ilgili yönelttiği soruların Meclis Başkanı tarafından reddedilmesine tepki gösterdi.

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Meclisi’nde milletvekili olarak, iki parlamenter soru önergesi sunduğunu hatırlatan Murat, “Birincisi İçişleri Bakanına, 2021 yıl Vatandaşlık Yasası degisikliklerinden sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vatandaşlık kazanma prosedürleri hakkında bilgi talep ettim. İkincisi Kültür Bakanlığına, yeni Türk Tiyatrosu’nun inşaatı ile ilgili sorular yönelttim. Meclis Başkanı, yeni bir Hükümetin seçilmesinden sonra 100 gün beklemeyi öngören “yerleşik meclis uygulaması”nı gerekçe göstererek bu sorular iletmeyi reddetti.” diye konuştu.

Bu karar son derece sorunlu olduğunun altını çizen Murat, sorunları şu şekilde sıralayarak, “Anayasa, Milletvekilleri Yasası ve Meclis İç Tüzüğünün açık hükümlerini ihlal etmektedir. Yasal dayanağı olmayan keyfi bir uygulama getirmektedir. Milletvekillerinin anayasal ve yasal hakların ihlal etmektedir. Meclisin yürütme üzerindeki denetimini engellemektedir. Vatandaşlık şeffaflık hakkından mahrum bırakmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.

“Yerleşik uygulama”nın yasal bir dayanağı olmadığını vurgulayan milletvekili Salih Murat, “Açık anayasal, yasal ve prosedürel hükümlerin üzerinde olamaz. Bağlayıcı normlar, herhangi bir uygulamadan daha yüksek yasal güce sahiptir. Bu durum, hukuki normlar hiyerarşisini ve hukukun üstünlüğünü ilkesini ihlal etmektedir.” ifadelerini kullandı.

Parlamenter soru hakkının, kuvvetler ayrılığı ilkesi ve vatandaşların bilgi edinme haklarının ihlal edildiğini belirten Murat, “Soruların acilen iletilmesini, Anayasa Mahkemesinde bir dava açılmasını ve anayasal ve yasal düzene saygının saglanması için meclis prosedürlerinin kapsamlı bir sekilde gözden geçirilmesini tavsiye ediyorum.” şeklinde konuştu.

Read Previous

Kosova Cumhurbaşkanı Osmani, ABD Başkanı Biden ile görüştü

Read Next

“Arnavutluk ile K.Makedonya’nın ayrılması Hükümet politikalarının ciddi bir yenilgisidir”