“Manaki Kardeşler” Festivalinin 45’incisi başlıyor

Balkanlar’ın ilk kameramanları olarak kabul edilen “Manaki Kardeşler” adına Kuzey Makedonya’nın Manastır şehrinde düzenlenen “45. Manaki Kardeşler Uluslararası Görüntü Yönetmenleri Film Festivali” başlıyor.

ABD, İngiltere, İtalya, Fransa, İspanya ve Avustralya’dan 450’nin üzerinde konuk görüntü yönetmeninin yerli izleyicilerle birlikte katılacağı “Manaki Kardeşler” Film Festivali’nin 45’incisi bu akşam Manastır’da başlıyor.

Görüntü yönetmenlerinin uluslararası buluşması ve yarışması, bu yıl Fransız görüntü yönetmeni Bruno Dalbonnel’e verilen “Altın Kamera 300” yaşam boyu başarı ödülünün yanı sıra kazananın Makedon film ve televizyon editörü Dimitar Grbevski olan “Makedon Sinemasının Büyük Yıldızı” ödülünün verilmesiyle başlayacak.

Yanaki ve Мilton Manaki’nin çalışmalarının anısına yapılıyor

İlki 1979’da yapılan festival, Yanaki ve Мilton Manaki’nin çalışmalarının anısına düzenleniyor.

Film festivaline isimleri verilen Yanaki ve Milton Manaki kardeşler, 20. yüzyılın başında Makedonya’da fotoğrafçılıkla uğraşırken Balkan coğrafyasının ilk kameramanları olarak tanındı.

Yanaki Manaki’nin İngiltere’den getirdiği kamerayla ilk çekimlerini yapan iki kardeş, bölgedeki yerel gelişmeler, gelenek ve göreneklerin yanı sıra Osmanlı padişahlarından Sultan Mehmed Reşat’ın Selanik ve Manastır ziyaretlerini de kaydetti.

İki kardeşin kaydettiği görüntülerin tamamı “Kuzey Makedonya Kinoteka” arşivinde saklanıyor.

Read Previous

Spasovski: Bulgaristan’ın yaklaşımını kınıyorum ama bayrak krizinin sorumlusu Siljanovska’dır

Read Next

Tüm liderlerle başta Gazze olmak üzere Filistin topraklarında akan kanı durdurmayı ele alacağız