Vatani görevi için gittiği Bosna’da siyasete adım atıyor

Bosna Hersek’in Zenica şehrinde yaşayan 1973 doğumlu İrfan Akın, 6 Ekim’de yapılacak yerel seçimde aday olarak Bosna Hersek’te yaşayan Türk diasporası adına bir ilke imza attı.

Akın, seçilmesi durumunda, Bosna Hersek’te siyasete giren ilk Türk olacak.

Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesine bağlı bir Boşnak köyü olan Alacamiköy’de 1973 yılında doğan Akın, ilk kez 1993 yılında, zorunlu askerlik görevini yerine getirmek amacıyla Bosna Hersek’e geldi.

Bosna’daki savaşın devam ettiği yıllarda, Bosna’daki Türk taburunda görev yapan Akın, askerliğini tamamlayıp Türkiye’ye döndükten kısa bir süre, 1995 yılında yeniden Bosna’ya döndüğünü anlattı.

Bosna Hersek’te evlendiğini ve iki kız çocuğu babası olduğunu söyleyen Akın, eşi Bosna Hersek vatandaşı olduğu için evlilik üzerinden bir süre sonra vatandaşlık da aldığını belirtti.

Sadece Bosna Hersek’te değil, tüm Balkanlar genelikde Türk Malı ürünlerin ithalat ve ihracatını yaptığını ve 30 yıldır iş dünyasında olduğunu aktaran Akın, “Zamanla siyasete ilgi duymaya başladım. Zenica – Doboj Kantonu’nun Ekonomi Bakanı Samir Sibonjic ve eski bir Boşnak general olan Jasmin Saric, beni partilerinin bir parçası olmaya davet etti ve ben de kabul ettim.” dedi.

“Halkın Avrupa Birliği” isimli partiden azınlık kontenjanından seçilmek üzere Zenica Belediye Meclisi’ne aday olduğunu aktaran Akın, “Bosna Hersek’te vatandaşlık almış çok sayıda Türk yaşıyor. Sosyal statü açısından hayatlarımız hemen hemen aynı. Ancak Bosna’nın özellikle iş söz konusu olduğunda ekonomik statüsü yok.” diye konuştu.

Avrupa’nın kalbinde yer alan Bosna Hersek ile Türkiye arasındaki köprülerin daha da güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Akın, kendi deneyimlerini söz konusu bu köprünün daha da güçlenmesini teşvik etmek için kullanmak istediğini kaydetti.

Akın, Bosna Hersek’te yaşayan ve her iki milleti de tanıyan bir Türk olarak Türk yatırımcıların Balkanlar’a erişimini daha da kolaylaştırabileceğini ifade ederek, “Pek çok Balkan şehri gibi Zenica’da da yatırım eksikliği var. Seçimleri kazanırsam Türkiye’yi bir şekilde Balkanlar’da daha fazla canlandırmak isterim. Kendimi öncelikle Türkçe tercüman olarak konumlandıracak ve bu sayede hem Zenica bölgesindeki hem de diğer şehirlerdeki yeni yatırımcıların bilgiye erişimini kolaylaştıracağım. Ayrıca azınlık halkların temsilcisi olarak ne kadar önemli olduğumuzu da göstermeye çalışacağım.” Ifadelerini kullandı.

Bosna Hersek’te 6 Ekim’de yapılacak yerel seçimde, belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri seçilecek




Kaynak: Balkan News

Read Previous

Kosova Başbakanı Kurti, Kosova’daki BM Ajanslarının temsilcileriyle bir araya geldi

Read Next

Lübnan’da çağrı cihazlarının patlatılması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 12’ye çıktı