Ayrımcılığı Önleme Komisyonu, kişisel belgelerde Türklere ayrımcılık yapıldığını tespit etti

Kuzey Makedonya Ayrımcılığı Önleme Komisyonu tarafından yapılan inceleme sonucunda, İçişleri Bakanlığının Makedonya’daki Türklerin kişisel belgelerin (pasaport, kimlik kartı ve sürücü ehliyeti) tedarik edilmesi konusunda ayırımcılık yaptığı tespit edildi.

Konuyla ilgili Türk Demokratik Partisi (TDP) ve milletvekili Salih Murat tarafından sosyal medya hesaplarından açıklama yapıldı.

TDP tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere verildi:

“29 Ocak 2024 tarihinde, Türkçe Pasaport sorunu ile ilgili KMC Ayırımcılığı Önleme Komisyonuna yapmış olduğumuz yazılı şikayet başvurusu neticesinde, Komisyon olayı araştırmış ve tarafımıza yazılı olarak görüşünü iletmiş bulunmaktadır.

Yapılmış olan inceleme neticesinde KMC İçişleri Bakanlığının soydaşlarımıza kişisel belgelerin (pasaport, kimlik kartı ve sürücü ehliyeti) tedarik edilmesi konusunda ayırımcılık yaptığı tespit edilmiştir. Yapılan bu tespit neticesinde, bu gibi ayırımların bertaraf edilmesi ve tekrarlanmaması için gerekli adımların atılması konusunda Komisyon tarafından İçişleri Bakanlığına tavsiyelerde bulunulmuştur.

Soydaşımızın hak ve hukukunu koruma yolunda yapmış olduğumuz bu girişimin, devletin yetkili makamlarınca tespit ve teyit edilmesi mücadelemizin haklılığını bir kez daha ortaya çıkarmaktadır.

Bu topraklarda Türkçe’yi yaşatmak adına vermiş olduğumuz mücadele her daim ve her şartta devam edecektir.”

TDP, tarafından açıklamanın ilişiğinde paylaşılan belgelerde milletvekili Salih Murat isminin sansürlendiği görüldü.

Milletvekili Salih Murat tarafından yapılan paylaşımda ise şu ifadelere yer verildi:

“Geçen yılın sonlarında ve bu yılın başlangıcında, Türk soydaşlara pasaport, kimlik kartları ve sürücü ehliyet formlarının Türkçe dilinde olmaması sebebiyle Ayrımcılık Önleme Komisyonu’na başvurarak, milli ve dil mensubiyetimden dolayı ayrımcılığa tabi tutulduğumu sunduğum delillerle tespit edilmesini istedim.

Başvuruma ek olarak Vrapçişte, Gostivar ve Aşağı Banisa’dan 13 diğer kişiden (ikinci sayfa) beyannameler alıp dosyaya sundum.

Başvurumdan önce aynı konu üzerinde Türk Demokratik Partisi’nin başvurusu olduğu için başvuru dosyam hukuk gereği birleştirilmiştir.

Komisyon kararı okunduğunda, “bana karşı İçişleri Bakanlığı tarafından kimlik belgesi verilmesi sürecinde etnik kökenim ve dil temelinde DOĞRUDAN AYRIMCILIK yapıldığı tespit edilmiştir.

İçişleri Bakanlığı tarafından, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin Türk etnik kökenli vatandaşlarına karşı kimlik belgesi verilmesi sürecinde, etnik köken ve dil temelinde DOĞRUDAN VE SÜREGELEN bir ayrımcılık yapıldığı tespit edilmiştir.” (birinci sayfa)

Objektif paylaşım ve haberciliğe saygılı yaklaşarak, olayları çarpıtmak ve yazı içeriliklerini silmek ile hiçbir yere varılamayacağını hatırlatmak isterim. Bu sebeple şeffaf siyaset anlayışımız gereği Komisyon kararının tamamını paylaşıyor, bilginize ve okumanıza sunuyorum.

Soydaşlarımız ve Türkçemiz için Çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmekte olup, her birinizi saygı ve muhabbetle selamlıyorum.”

Read Previous

Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Kılıç’tan Panathinaikos-Maccabi maçında açılan pankarta tepki

Read Next

Milletvekilleri Macaristan’dan 500 milyon avroluk kredi alınmasını öngören yasayı oyladı