Cumhurbaşkanı Davkova, yeni atanan AB Büyükelçisi Michalis Rokas’ın güven mektubunu kabul etti

Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Gordana Siljanovska Davkova bugün Avrupa Birliği Delegasyonu’nun yeni atanan Büyükelçisi Michalis Rokas’ın güven mektubunu kabul etti.

Cumhurbaşkanı Gordana Siljanovska Davkova, güven mektubu teslim töreninde yaptığı karşılama konuşmasında, bağımsızlığımızın üzerinden otuz yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen, Avrupa Birliği’ne tam üyelik arzusunun önemli bir sosyal itici güç ve önemli bir uyum faktörü olmaya devam ettiğini söyledi.

Avrupa Birliği’ne katılmanın, düzinelerce devlet lideri, siyasi temsilcileri, sivil sektör mensupları, akademik ve bilimsel çalışanların, iş adamlarımın, gazetecilerin öncelik olduğunu belirten Davkova, “Yetkililer çok çalıştı ve çalışmaya devam ediyor. Dostluk ve birlikte yaşama ülkesi olarak ülkemiz çeşitliliğe saygı duyuyor, komşularına değer veriyor ve eylemleriyle Avrupa değerlerini aktif olarak destekliyor.” diye konuştu.

AB’nin desteğiyle, ülkenin tam Avrupa entegrasyonuna giden yolun son aşamasında bile daha hızlı ve hiçbir engel olmadan ilerleyebileceğine inandığını ifade eden Davkova, “Yıllar geçtikçe vatandaşlarımızın ve ülkemizin geleceği adına cesur ve çok zor kararlar aldık. Gerekli Avrupa standartlarına yaklaşmak, AB mevzuatının önemli bir bölümünü benimsemek ve etkin idari ve adli kapasiteleri oluşturmak için çok şey yaptık. Aynı zamanda, hem reformlar açısından hem de birçok ortak zorluğun üstesinden gelme konusundaki katkımız aracılığıyla Birliğin kanıtlanmış bir güven ortağı olmaya devam ettik.” değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Birliği Delegasyonu Başkanı Michalis Rokas güven mektubunu teslim ederken Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in şu açıklamasını aktardı: “Genişleme kolektif gücümüze ve güvenliğimize yapılan bir yatırımdır. Batı Balkanlar’ın yanı sıra Ukrayna ve Moldova’nın da Avrupa Birliği’ne dahil olduğu güçlü, rekabetçi ve güvenli bir Avrupa istiyoruz” diyerek, bunun, genişlemenin yeniden birinci öncelik haline geleceğini ve görev süresi boyunca hızlandırılması gerektiğinin kanıtı olduğunu vurguladı.

Büyükelçi Rokas, Konsey ve Avrupa Parlamentosu’nun Batı Balkanlar için Reform ve Büyüme Aracını finanse etme yönündeki son kararına dikkat çekti.

Read Previous

Akaryakıtta fiyatlar güncellendi

Read Next

Hakan Fidan: FETÖ, Kosova için de tehdit