İsrail güçlerinin 22 günün ardından çekildiği Han Yunus’ta 10 Filistinlinin naaşı bulundu

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinde çekilirken, kentte geniş çapta yıkım bıraktı.

İsrail ordusu 22 gün önce başlattığı saldırıların ardından kentin doğusunda nüfuz ettiği bölgelerden çekildi.

Bölge sakinleri, İsrail’in kentte düzenlediği saldırılarda öldürülen 10 Filistinlinin naaşına ulaştı.

Sağlık ve sivil savunma ekipleri, ordunun çekildiği bölgelerde enkaz altında ve sokaklardaki mağdurları aradı.

Görgü tanıklarının aktardığına göre, İsrail askerleri Han Yunus’tan çekilmesi, saldırılar sonucu yüzlerce konut, ev, yol ve altyapıda büyük yıkım olduğunu ortaya çıkardı.

Bazı cesetlerin kısmen çürümüş, bazıları ise köpek ve kediler tarafından kısmen parçalanmış halde bulundu.

İsrail ordusu, 8 Ağustos’ta Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinde çok sayıda beldeyi kapsayan geniş bir alanın daha boşaltılmasını istemişti.

İsrail güçleri 9 Ağustos’ta, Gazze Şeridi’nde saldırıların başından bu yana defalarca girdiği Han Yunus’ta saldırıları başlattığını duyurmuştu.

İsrail’in Gazze’de yardım malzemesi taşıyan aracı vurması sonucu 4 Filistinli hayatını kaybetti

Amerikan Yakın Doğu Mülteci Yardım Örgütü (Anera), Gazze’deki hastaneye yardım malzemesi taşıyan araçlarının İsrail ordusunun saldırısına uğradığını ve 4 Filistinlinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Anera’dan yapılan yazılı açıklamada, dün gerçekleştirilen saldırının hiçbir şekilde kabul edilemez olduğu ve bu tür saldırıların bölgedeki yardım çalışmalarını sekteye uğrattığı kaydedildi.

Kerem Ebu Salim (Şalom) Kapısı’ndan ayrılan Anera’nın yardım konvoyunun Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ait hastaneye yakıt ve gıda taşıdığı belirtilen açıklamada, konvoyun İsrailli yetkililerle daha önceden olduğu gibi koordine edildiği vurgulandı.

Açıklamada, yol güvenliğiyle ilgili olarak konvoya katılan yerel halktan silahsız 4 Filistinlinin İsrail tarafından gerekçe gösterildiği ve konvoya önceden uyarı olmaksızın saldırı düzenlendiği bildirildi.

Yardım örgütünün başkanı Sean Carroll, saldırıda söz konusu 4 Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve bir kişinin yaralandığını kaydederek, “Bu çalışmalar, insanların hayatlarına mal olmamalı.” ifadesini kullandı.

İsrail ordusu, hafta içi de BM Gıda Ajansına (WFP) ait yardım aracına ateş açmış, saldırı uluslararası kamuoyundan yoğun tepki toplamıştı.

Merkezi Roma’da bulunan WFP’den yapılan yazılı açıklamada, “27 Ağustos akşamı Vadi Gazze Köprüsü’ndeki İsrail kontrol noktasına birkaç metre uzaklıkta bir WFP ekibinin ateş altında kalmasının ardından Gazze’deki personelin hareket etmesi bir sonraki bildirime kadar durduruldu.” ifadesi kullanılmıştı.

Filistin Kızılayı: Cenin’de bir Filistinli daha öldürüldü

Filistin Kızılayı, işgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin kentinde bir Filistinlinin daha İsrail askerlerince öldürüldüğünü duyurdu.

Filistin Kızılayı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Ekiplerimiz Cenin kentinin Doğu Mahallesi’nde şehit olan bir Filistinliyi daha hastaneye nakletti.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada daha fazla ayrıntıya yer verilmedi.

Öte yandan Filistin Kızılayı’ndan yapılan bir başka açıklamada, işgal altındaki Batı Şeria’nın çeşitli yerlerinde İsrail askerlerinin saldırılarında aralarında 14 yaşındaki Filistinli bir çocuk ile Kızılay ekiplerinin bulunduğu yaralı sayısının 6’ya yükseldiği belirtildi.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in 28 Ağustos’tan bu yana işgal altındaki Batı Şeria’da düzenlediği saldırılarda ölen Filistinli sayısının 20 olduğunu açıklamıştı.

İsrail, 28 Ağustos’ta işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyinde Cenin, Tulkerim ve Tubas kentlerindeki mülteci kamplarına “2. İntifada”nın yaşandığı 2002’den itibaren en yoğun ve kapsamlı “Yaz Kampları” adlı saldırısını başlattığını duyurmuştu.

Tubas kentine bağlı el-Faria Mülteci Kampı’ndan sonra Tulkerim’deki Nur Şems Mülteci Kampı’ndan çekilen İsrail askerlerinin Cenin’deki saldırıları ise 3. gününde devam ediyor.

İşgal altındaki Batı Şeria ile Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında en az 670 Filistinli hayatını kaybetti.






AA

Read Previous

Arnavutluk Savunma Bakanı Vengu Kosova’yı ziyaret etti

Read Next

Kosova Başbakanı Kurti’den Macron’a yanıt