Kurti: Sırbistan’ın kayıp kişilerle ilgili sorunun çözülmesine yönelik bir isteği yok

Dünya Kayıp Kişiler Günü vesilesyle Kosova’nın başkenti Priştine’de kayıp kişiler anıtında anma töreni düzenlendi. Törene, Başbakan Albin Kurti ve kayıp kişilerin yakınları katıldı.

Kayıp kişiler anıtında düzenlenen törenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Başbakan Albin Kurti, “2000 ile 2001 yılları arasında Miloşeviç rejiminin düşmesinin hemen ardından, Sırbistan’nın Batajnicë ve Peruqac köylerinde bulunan toplu mezarların yüzde 94’ü açıldı ve savaşta hayatını kaybedenlerin cansız bedenleri Kosova’ya iade edilerek tekrardan toprağa verildi. Fakat o günden 2021 yılına kadar Sırbistan tarafından toplu mezarların aranması konusunda başka bir adım hiç atılmadı. Kosova’da ise 25 yıl içerisinde 2 bin 800 kazı yapıldı. Uluslararası toplumdan bir kez daha Sırbistan’ baskı yapmalarını ve özellikle Sancak bölgesinde toplu mezarlar ve Yugoslavya ordusunun 37. Tugayı’nın arşivlerinin tekrardan araştırılması çağrısı yapıyorum” dedi.

“Ailelerin Sesi” Derneği Başkanı Bayram Çerkini ise savaşın üzerinden geçen bunca zamana rağmen hala kayıp kişiler konusunda ilerleme kaydedilememesini uluslararası ve yerel kurumlara bağlayarak bu konudaki rahatsızlığını dile getirdi. Çerkini, “Aile üyeleri olarak kayıp kişilerin akıbetinin açıklığa kavuşturulmaması bizi büyük bir hayal kırıklığına uğratıyor. Yerel ve uluslararası kurumlardan memnun değiliz. Brükseldekiler 25 yıldır bizim sevdiklerimizin nerede olduğunu bilenlere karşı baskı yapmıyor. Bu konuda ortak hareket edilememesini normal karşılamıyorum” ifadelerini kullandı.




Kaynak: Kosovaport

Read Previous

Üsküp’te Zafer Bayramı kutlandı

Read Next

DSÖ, Gazze’de çocukların sağlığını korumak için tek çözümün “ateşkes” olduğunu bildirdi