Bakan Nikolov: Bulgaristan’ın Schengen’e tam katılımının toplam etkisi yılda 1,3 milyar levaya ulaşabilir

Bulgaristan’ın Schengen’e tam katılımının vatandaşlar ve işletmeler için doğrudan ve dolaylı faydalarının toplam etkisi yılda 1.3 milyar Leva’ya ulaşabilir.

Bu açıklama Ekonomi ve Sanayi Bakanı Dr. Petko Nikolov tarafından, aralarında Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen’e tam katılımının da bulunduğu Macaristan’ın Avrupa Birliği Konseyi Dönem Başkanlığı önceliklerinin sunumuyla ilgili bir etkinlikte yaptığı konuşmada yapıldı. Etkinlik PanEuropa Bulgaria ve Macaristan’ın Bulgaristan Büyükelçiliği tarafından Konrad Adenauer Vakfı, Bulgaristan Diplomatik Enstitüsü ve Avrupa Komisyonu Sofya Temsilciliği ile ortaklaşa düzenlendi.

Bakan Nikolov’un ifadesiyle, iki ülkenin Schengen bölgesine katılımı sadece Bulgar ve Romen işletmelerini değil, Avrupa’nın dört bir yanından bölgemizde faaliyet gösteren tüm şirketleri doğrudan ilgilendiriyor. Bakan Nikolov, Bulgaristan’ın Schengen’e kısmen kabul edilmesinin sadece Bulgar işletmeleri ve vatandaşları için değil, aynı zamanda bölgedeki ve AB’deki tüm ülkeler için ekonomik kayıplara neden olduğuna dikkat çekti.

 Dr. Nikolov, Bulgaristan Bilimler Akademisi’nin Ekonomi ve Sanayi Bakanlığı’nın talebi üzerine hazırladığı bir raporda yer alan verilere göre, tam üyeliğin Bulgaristan için mali etkisinin altını çizdi. Nikolov’a göre, ağır karayolu taşımacılığı, mal üreticileri ve ihracatçıları da dahil olmak üzere doğrudan kayıplar yıllık 845.2 milyon Leva’ya  ulaşıyor. Bu kayıplara, ilave ağır nakliye işleri için duruş sürelerinde kaybedilen zamanın kullanılmasından beklenen alternatif gelir şeklinde vazgeçilen faydaların da eklenmesi gerektiğini ve bunun 544.9 milyon Leva tutarında olduğunu söyledi. Bakan Nikolov, “Böylece Schengen bölgesine tam katılımla birlikte kara sınır kontrollerinin kaldırılmasının vatandaşlara ve işletmelere sağlayacağı doğrudan ve potansiyel faydaların yılda 1.3 milyar Leva’ya ulaşacak.”dedi.

Bakan Nikolov ayrıca Bulgaristan’ın Schengen bölgesine katılımının olumlu sonuçlarının tek seferlik bir etki olmadığını, Avrupa ülkeleri arasındaki daha derin ekonomik entegrasyonla pekişeceğini, bu nedenle ülkemizin Schengen’e katılımının daha fazla gecikmesinin hem Bulgaristan hem de Avrupa ekonomileri için daha büyük fayda kaybına neden olacağını, bu nedenle katılımın temel bir öncelik olması gerektiğini belirtti.

 Bulgaristan ve Romanya’nın tam üyeliğinin AB ülkeleri ve vatandaşları için olumlu etkilerinin birçok yönde görülebileceğine dikkat çekti. Ekonomi ve Sanayi Bakanı bunların arasında dış sınırların daha da güçlendirilmesi, diğer üye ülkelerle ticaret hacminin artması, nakliye kaynaklarının sınırlarda bekleyen kamyonlardan kurtarılmasıyla ihracatçıların maliyetlerinin azalması, malların Avrupa’da taşınması için gereken sürenin kısalması, teslimat sürelerinde belirsizliğin ve öngörülebilirliğin azalması, idare ve denetimlerde tasarruf sağlanması, turizme yönelik faydalar, sınır bölgelerinin büyüme potansiyelinin artması gibi hususların altını çizdi.

Bulgaristan’ın karasal Schengen bölgesine dahil olması, Bulgaristan ekonomisinin tüm sektörlerinden şirketlerin yanı sıra ülkedeki yabancı yatırımcılar için de büyük önem taşıyor. Dr. Nikolov, “Schengen bölgesinin faydaları, sınırlardaki trafiğin azaltılması, ulaşım bağlantısının iyileştirilmesi ve lojistik altyapının geliştirilmesiyle ilgilidir; bu da bölgedeki ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesine ve ülkeye olan yatırımcı ilgisinin artmasına katkıda bulunacaktır” dedi.

Kaynak: kırcaalihaber

Read Previous

KFOR Komutanı Ulutaş, Sırp Genelkurmay başkanı ile bir araya geldi

Read Next

Paris Belediye Başkanı kirlilik tartışmaları ile gündemdeki Sen Nehri’nin temiz olduğunu savundu