Yunanistan Kültür Bakanı Mendoni, Dimetoka Çelebi Sultan Mehmet Camii’ni ziyaret etti

Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni, Dimetoka Çelebi Sultan Mehmet Camii’nde incelemelerde bulundu.

Kültür Bakanı Lina Mendoni, 5 Ağustos Pazartesi günü Dimetoka’daki Çelebi Sultan Mehmet (Beyazıt) Camiini, ziyaret ederek, camide yapılan onarım ve restorasyon çalışmalarını inceledi.

Mendoni, kendisine eşlik eden Kültür Bakanlığına bağlı müdürler ve Doğu Makedonya Trakya Bölge Başkanı Hristodulos Topsidis ile birlikte, Çelebi Sultan Mehmet Camiinde yapılan onarım ve restorasyonu yakından takip ederek, buradaki restorasyon çalışmalarının 31 Aralık 2025 tarihine kadar tamamlanması gerektiğini vurguladı.

Cami ziyareti sırasında açıklamalarda bulunan Mendoni, bu projenin önemli ve karmaşık bir proje olduğunu söyleyerek, bu özel projenin en önemli konusunun Beyazıt Camii’nin ahşap çatısının yeniden inşası olduğunu vurguladı.

Mendoni, “Daha önce de söylediğim gibi karmaşık bir proje olan bu projenin sıkı programı yakından takip edilmesini zorunlu kılıyor. Avrupa’da yapılmış en büyük ahşap projelerden biri. Bu nedenle bu projeyi, bilimsel ve teknik metodlara uygun bir şekilde restore edilmesi gerekiyor.” diye konuştu.

Son olarak Mendoni, proje kapsamında kesim ve montajını yapmayı üstlenecek yabancı firma ile Kültür Bakanlığı ve bakanlığın araştırma programında yer alan Atina Ulusal Teknik Üniversitesinin belirlendiği sıkı şartname ile gerekli düzenlemelerin zaten yapıldığı hatırlattı.

2017 yılında çıkan yangında büyük zarar gören ve Balkanlar’daki en önemli Türk – İslam eserlerinden biri olan Dimetoka’daki Çelebi Sultan Mehmet (Beyazıt) Camiinin restorasyonu Kurtarma Fonu tarafından finanse ediliyor.

milletgazetesi.gr

Read Previous

Kosova Cumhurbaşkanlığı, Kurti-Mickoski basın toplantısını sert bir dille eleştirdi

Read Next

Yunanistan’da orman yangınları: “Sorumlular bedelini ödeyecek”