Milletvekili Murat: Topluluklar Arası İlişkiler Komitesi seçiminde meşruiyet bir kez daha ihlal edildi

Kuzey Makedonya’da 8 Mayıs’ta düzenlenen Parlamento seçimlerinde Avrupa Cephesi İttifakı’ndan milletvekili seçilen Hak ve Özgürlükler Hareketi’nden Salih Murat, hükümet ortaklarının Anayasa’yı, hukuku ve uluslararası normları hiçe saymaya devam ettiğini söyledi.

Kuzey Makedonya’da 8 Mayıs’ta düzenlenen Parlamento seçimlerinde Avrupa Cephesi İttifakı’ndan milletvekili seçilen Hak ve Özgürlükler Hareketi’nden Salih Murat, Meclis’teki Topluluklar Arası İlişkiler Komitesi seçimiyle ilgili hükümet ortaklarını eleştirdi.

Milletvekili Salih Murat, konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“Hükümet ortakları, Anayasa’yı, hukuku ve uluslararası normları hiçe saymaya devam etmektedir.

Gerek hükümet kurarken, gerekse bakanlar ve bakan yardımcıları listesini oluştururken, Başbakan seçim sonuçlarının meşruiyetini göz ardı etmiştir. Bu tutumla, hakça ve orantılı temsil ilkesini ve toplulukların birinci ittifakı sayılan Avrupa Cephesi’nin meşruiyet hakkını gasp etmiştir.

Bugün de bu tutum, Topluluklar Arası İlişkiler Komitesi üyelerinin seçiminde aynı şekilde sürdürülmüş, meşruiyet bir kez daha ihlal edilmiştir.

Ohri Çerçeve Anlaşması’nın özü sayılan, toplulukların marjinalleştirilmemesi ve dışlanmaması prensibi ile temsildeki meşruiyet ilkesi ayaklar altına alınmıştır.

Türklerin Meclis’teki meşru temsilciliği Avrupa Cephesi ittifakındadır. Mecliste toplam 5 Türk milletvekili bulunmaktadır. Bu komiteye, Avrupa Cephesi ittifakından seçim sonuçlarının meşruiyeti doğrultusunda, Makedonya Türk seçmeninin meşru temsilcisi olan ittifakımızdan 3 Türk milletvekilinden birinin seçilmesi gerekirdi.

Seçme ve Atama Komisyonu’nun sergilediği hukuk dışı tutum ve aldığı kararları, Avrupa Cephesi ittifakı olarak düzenlediğimiz basın toplantısında şiddetle kınadık ve bu antidemokratik uygulamaların derhal son bulmasını talep ettik.”

Read Previous

TDP’den Meclis’teki “Milletlerarası İlişkiler Komitesi” seçimine tepki

Read Next

Büyükelçi Ulusoy, Kalkandelen’de temaslarda bulundu