Üsküp’te “Srebrenitsa Yürüyüşü” düzenlendi

Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te Srebrenitsa Soykırımı’nın yıldönümünde “Srebrenitsa Yürüyüşü” düzenlendi.

Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te Boşnak Ulusal Konseyi (BNS), tarafından Srebrenitsa’daki soykırım kurbanlarına saygı ve anıların bir göstergesi olarak geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da geleneksel “Srebrenitsa Yürüyüşü” düzenlendi.

Çayır Parkı’ndaki “Srebrenitsa Anıtı”ndan başlanan ve Üsküp Merkezi’nde sona eren yürüyüşe Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy, milletvekilleri Salih Murat ve Sadulla Duraku, Boşnak Demokrat Birliği (BDS) Başkanı Munir Kolaşinac, Boşnak Ulusal Konseyi Başkanı Cevat Hot, eski Adalet Bakanı Krenar Loga, belediye başkanları, siyasetçiler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Boşnak Ulusal Konseyi Başkanı Cevat Hot, burada yaptığı konuşmada, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da Srebrenitsa’daki soykırım kurbanlarına saygı ve anıların bir göstergesi olarak geleneksel “Srebrenica Yürüyüşü”nü düzenlediklerini belirtti.

Milletvekili Salih Murat, Üsküp’te çok anlamlı anma programına katılmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu söyledi.

1995 yılında Srebrenitsa ve o bölgedeki katliamın yıldönümü vesilesiyle Boşnak kurum ve kuruluşlar tarafından anma etkinliği düzenlendiğini kaydeden Murat, “Şehitlere rahmet, gazilere minnet diliyorum. Makedonya milletvekili olarak bu yürüyüşte, bu etkinlikte bulunmaktan büyük bir memnuniyet duymaktayım. 1995 yılında 9 bine yakın masum insan BM koruması altında olan bir bölgede fazlası çocuk, hasta, ihtiyar ve kadınlardan oluşan insanlar katledildi. Uzun zaman Boşnaklar bunun için mücadele verdi ve 2007 yılında uluslararası ceza mahkemesi Lahey’de hem Sırp ileri gelen komutanlar soykırımla suçladılar, Sırbistan’ı da soykırımı engellemediğinden dolayı onu da suçladılar.” ifadelerini kullandı.

Murat, “Biz de bugün Bosna insanının, başta Makedonya’da yaşayan Boşnaklar olmak üzere tüm dünyadaki mazlumların böyle bir katliamla karşı karşıya kalmaması niyetiyle yürüdük.” diye konuştu.

Üsküp Merkezi’nde soykırıma ilişkin fotoğraflar sergilendi.

Bosna-Hersek’teki Srebrenitsa Anıt Merkezi’nde bugün, 11 Temmuz 1995’te Birleşmiş Milletler tarafından korunan bölgede Bosnalı Sırpların 8 binden fazla Boşnak’ı öldürdüğü soykırımın 29. yıldönümü anılıyor.

Read Previous

Büyükelçi Ulusoy’dan İslam Birliği Başkanı Fetai’ye ziyaret

Read Next

BM: Gazze’de yarım milyon insan “felaket düzeyinde” açlıkla karşı karşıya