BDİ Genel Başkanı Ahmeti, Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Papadopoulos ile görüştü

Demokratik Bütünleşme Birliği (BDİ) Genel Başkanı Ali Ahmeti, Güneydoğu İşbirliği Süreci (GDAÜ) Dışişleri Bakanları toplantısı kapsamında Üsküp’ü ziyaret eden Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexandra Papadopoulos ile bir araya geldi.

Ahmeti ile Papadopoulos arasındaki görüşmenin konuları arasında seçimler, Ohri Anlaşması ve meşruiyet, ülkenin Avrupa perspektifi ve Yunanistan’dan daha fazla destek alma ihtiyacı yer aldı.

BDİ’den konuyla ilgili yapılan açıklamda şu ifadelere yer verildi:

“Her iki ülke de müttefik ve ortak olarak yalnızca Batı Balkanlar’da değil, ötesinde de istikrarın sağlanmasında kilit bir rol oynuyor; GDAÜ ise bir girişim olarak diyalog ve açık sorunların çözümü için iyi bir platform.

Toplantıda Yunanistan’ın her zaman Kuzey Makedonya’nın Avrupa entegrasyon yolunun destekçisi olduğu ve NATO’da güvenilir bir müttefik olduğu vurgulandı.

Ahmeti, AB’ye verilen bu desteğin ve NATO’daki iş birliğinin gelecekte de devam etmesini beklediğini sözlerine ekledi.

Bölgenin Avrupa entegrasyonu büyük bir stratejik öneme sahiptir ve Avrupa’nın genel güvenliği açısından ortak çıkardır.

İki muhatap, özellikle Prespa Anlaşması’nın imzalanmasından sonraki son yedi yılda, her iki tarafın da anlaşmaya tam saygı duyması ve uygulaması gerektiğini ifade eden ikili ilişkilerin gelişmekte olan dinamiklerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ahmeti, 23 yıl boyunca uyulmasının barışı, güvenliği, istikrarı, sosyal uyumu ve ülkenin Avrupa-Atlantik geleceğini garanti altına alan Ohri Anlaşması’nın ruhuna vurgu yaptı.

Bu nedenle çoğunluk topluluğunun, Ohri Anlaşması ruhuna uygun olarak devletteki ikinci toplumun ve diğer toplulukların demokratik meşruiyetine saygı duyması son derece önemlidir.

Uluslararası toplum Ohri Anlaşması’nın garantörüdür ve hep birlikte bunun geri dönmesine izin vermemeli, bunun yerine Ohri Anlaşması metninde de vurgulandığı gibi onu sürekli olarak ilerletmeliyiz.”

Read Previous

“K. Makedonya’nın Avrupa Birliği’ne katılmaktan başka seçeneği yok”

Read Next

Bulgaristan’da üst üste ikinci ayda enflasyon