KFOR Komutanı Ulutaş: Her tehdite karşı hazırız

NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü Misyonu KFOR Komutanı Tümgeneral Özkan Ulutaş, Kosova’daki güvenlik durumunun istikrarlı ancak kırılgan olduğunu belirtti.

KFOR bünyesindeki 28 ortak ülkeden ve NATO üyelerinden gelen 4 bin 600 askerin her türlü zorluğa cevap vermeye hazır olduğunu belirten Tümgeneral Ulutaş, Başbakan Albin Kurti’nin birkaç ay önce yaptığı ek asker talebi hakkında yorum yapmayarak, duruma bağlı olarak ilave birliklerin konuşlandırılmasını yeniden düşünebileceklerini ifade etti.

“NATO sürekli olarak konumunu gözden geçiriyor ve gerektiği şekilde ayarlamaya veya uyarlamaya hazır durumda. NATO, geçen yıl yaşanan şiddet olayları sonrasında Kosova’ya bin  asker ekleyerek ek yedek kuvvetler konuşlandırdı. Şiddetin tırmanması veya yeniden artması riskini önlemek için olası tehditlere yanıt vermeye hazırız.” ifadelerini kullanan General  Özkan Ulutaş, A2 CNN”e verdiği mülakatta, gerektiği takdirde Birleşmiş Milletler  (BM)  yetkileri  doğrultusunda pozisyonlarını  gerektiği gibi ayarlayabileceklerini söyledi.

Bazı yabancı istihbarat teşkilatlarının Kosova’nın kuzeyinde artan gerilime ilişkin uyarılara değinen  KFOR Komutanı Ulutaş, “Güvenlik ortamını etkileyebilecek her türlü durumla başa çıkmaya hazırız ve Kosova Polisi ile Avrupa Birliği’nin (AB) Hukukun Üstünlüğü Misyonu EULEX’ten  sonra üçüncü güvenlik müdahale birimi olarak f yakın koordinasyon içindeyiz” dedi.

Sınırdaki Sırp askeri üsleri ve Sırbistan’ın Kosova’ya saldırmak için insanları  eğittiği yönündeki iddialara ilişkin olarak da konuşan General Ulutaş, durumun tırmanmasını engellemeye devam edeceklerini kaydetti.
“Kosova genelinde güvenliği ve bölgesel istikrarı etkileyebilecek her türlü gelişmeyi yakından izliyoruz. Herhangi bir tırmanmayı önlemek için çabalarımızı sürdüreceğiz ve ortaya çıkabilecek her türlü zorluğa yanıt vermeye, konumumuzu gerektiği gibi ayarlamaya ve Kosova Polisi, Sırp Silahlı Kuvvetleri ve EULEX ile yakın işbirliğini sürdürmeye hazırız ” diye belirtti.




Kaynak: Kosovaport

Read Previous

BM’den Gazze için “birkaç güne tüm insani yardımlar durabilir” uyarısı

Read Next

Bulgaristan Başbakanı Glavçev: Emekli maaşları % 11 artışla ödenecek