Yeni Cumhuriyet Başsavcısının seçim süreci başlıyor

Kuzey Makedonya’da Cumhuriyet Başsavcısı seçim süreci başladı.

Yeni Cumhuriyet Başsavcısı ilanı, Meclis tarafından pazartesi günü savcı atanması kararı alındıktan sonra bugün Resmi Gazete ve iki günlük gazetede yayımlandı. Mevcut Başsavcı Lyubomir Yoveski’nin görev süresi gelecek ay sona erecek.

Ceza Hukuku alanında en az on yıl sürekli çalışma deneyimine sahip olanlar, kamu savcısı veya ceza hukuku alanında başsavcı olarak atanabilecek. Kamu Savcılığı Kanunu’na göre başvuruda bulunma süresi “Resmi Gazete” yayımlandığı günden itibaren 15 gündür.

Cumhuriyet Başsavcısı, altı yıl süreyle ve yeniden atanma hakkıyla hükümet tarafından önerilen ve Meclis tarafından atanır. Çalışmaları ve Kamu Savcılığı’nın çalışmaları hakkında Meclis’e karşı sorumludur.

Aday listesi, Başsavcılık Konseyi’ne sunulur ve Konsey, başvurunun alındığı tarihten itibaren 15 gün içinde tüm başvuranlar için yazılı olarak olumlu veya olumsuz görüş bildirmek zorundadır. Daha sonra Hükümet, Başsavcılık Konseyi’nin olumlu görüş verdiği tüm başvuranlar için Meclis’e savcı adaylarını atama önerisi sunar. Hükümet, Başsavcılık Konseyi’nin olumlu görüşünü verdiği aday için öneriyi sunarken Konseyin görüşünü de ekler.

Eğer Başsavcılık Konseyi, belirli bir süre içinde haklı nedenlerle görüşünü Hükümete sunmazsa, bu süre 15 gün daha uzatılır. Bu süre içinde Başsavcılık Konseyi hâlâ görüş sunmazsa, görüşün olumlu olduğu kabul edilir.

Eğer Başsavcılık Konseyi, başvuran hiçbir aday için olumlu bir görüş vermezse, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Hükümeti, Meclis’e savcı atama önerisi sunamaz ve Meclis’e ilanı tekrar etme çağrısında bulunabilir.

Read Previous

Abluka altındaki Gazze Şeridi’ne, salı günü 200 tır insani yardım ulaştı

Read Next

Tüm nehirlerin ve Ohri Gölü’nün su seviyeleri arttı