Avrupa Komisyonu 30 Haziran’da Batı Balkanlar’da ulaştırma, enerji, çevre, insan sermayesi ve özel sektöre destek alanlarında 14 yatırım projesinin finansmanını destekleyecek yeni bir mali paket açıklamıştı.
Avrupa Birliği, Bosna Hersek’teki altyapı projeleri için 303 milyon euro değerindeki hibeyi onaylarken paketin tamamı Sırp bölgesinden ziyade ülkenin Boşnak-Hırvat Federasyonu’na odaklandı.
Brüksel’in Batı Balkanlara yönelik hazırladığı 2,1 milyar euroluk yatırım paketinin parçası olan hibe, Budapeşte’yi Hırvatistan’ın Ploce Limanı’na bağlayan ve kuzeyden güneye uzanan pan-Avrupa otoyolunun iki bölümünün inşasını da içeren projelere destek sağlayacak.
Yatırım paketi, AB’nin Batı Balkanlar için Ekonomik ve Yatırım Planı kapsamındaki beşinci adımı.
Desteklenecek diğer projeler arasında başkent Saraybosna’daki su kaynaklarının iyileştirilmesi ve güneydeki bir hidroelektrik santralinin deposunun rehabilitasyonu yer alıyor.
Dört projenin tamamı da Bosna Hersek’i oluşturan iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti yerine Boşnak-Hırvat Federasyonu’nda yer alıyor.
Bosna’daki AB delegasyonu ise Sırp bölgesinden neden hiçbir projenin onaylanmadığı konusuna yorum yapmadı.
Ancak 27 üyeli AB, daha önce Sırp Cumhuriyeti’nin Rusya yanlısı lideri Milorad Dodik’i ayrılıkçı söylemleri ve Bosna Hersek devletinin altını oyan adımlarını durdurması konusunda defalarca uyarmış, bununla birlikte kendisine yönelik herhangi bir yaptırım uygulamaktan kaçınmıştı.
Bugün açıklanan meblağ, AB ülkelerinin yanı sıra Norveç’in sağladığı ilave katkılar ve uluslararası finansman kuruluşlarından alınan kredilerle birlikte AB katılım öncesi yardım fonundan bölge için onaylanan toplam 528 milyon euronun yarısından fazlasını oluşturuyor.
Avrupa Komisyonu 30 Haziran’da Batı Balkanlar’da ulaştırma, enerji, çevre, insan sermayesi ve özel sektöre destek alanlarında 14 yatırım projesinin finansmanını destekleyecek yeni bir mali paket açıklamıştı.
Dayton Anlaşması
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’daki en büyük katliamın yaşandığı Bosna Savaşı, Dayton Barış Antlaşması ile sona erdi.
ABD’nin girişimiyle 21 Kasım 1995’te paraf edilen antlaşma, 14 Aralık 1995’te Fransa’da Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç, Sırbistan Cumhurbaşkanı Slobodan Milosevic ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Franjo Tudjman tarafından resmen imzalandı.
Antlaşma ile Boşnak, Hırvat ve Sırplar “ülkenin kurucu halkları” kabul edildi.
Dayton’a göre Bosna Hersek, nüfusunun büyük çoğunluğunu Hırvat ve Boşnakların oluşturduğu Bosna Hersek Federasyonu (FBIH) ile Sırp nüfusun yoğun olduğu RS entitelerinden oluşan iki bölgeye böldü.
euronews