Cumhurbaşkanı Pendarovski, Meclis’te yıllık konuşmasını gerçekleştirdi

Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, bugün Meclis’te yıllık olağan konuşmasını gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Pendarovski, Meclis’te yaptığı konuşmada, ülkedeki adalet sistemi üzerinde durarak, skandal kararlar veren savcılar ve hakimlerin özgür olduğu sürece adaletin ortadan kalkacağını söyledi.

Halk için sadece gösterişli tutuklamalar değil, uzun hapis cezaları ve çalınan malların iadesi de olması gerektiğini kaydeden Pendarovski, “Ama aynı zamanda, masumiyet karinesine saygı duymak için, yetkili bir mahkeme tarafından mahkum edilmeden insanları alenen mahkum etmeyelim. Ama adli makamlar, tüm kamuoyunun bildiği, doğmamış çocuklarını ve torunlarını kamu parasıyla güvence altına alan kişilerle anlaşırsa tüm çabamız suya düşer. Yolsuzluktan cezaevinde olan siyasetçiler yoksa adalet yok ama yolsuzluk saikiyle skandal kararlar veren hakim ve savcılar özgür olduğu sürece de adalet olmayacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Birçok faktörün gelişmemizi sınırladığını ve ülkenin kaynaklarını tükettiğini vurgulayan Pendarovski, “1990’lardaki özelleştirme, ambargo ve yaptırımların feci etkilerinden, 2001’deki ihtilafa, 2008/2009’daki dünya mali krizine, Parlamento’nun basmasıyla sona eren ve hâlâ yaralarımızı sarmaya çalıştığımız derin iç siyasi krize. yaralar ve son olarak, salgın ve Ukrayna’daki savaş, bir dizi faktör gelişmemizi sınırladı ve ülkenin kaynaklarını tüketti.” ifadelerini kullandı.

Döngüsel krizlerin bazıları üzerinde çok az etkimizin olduğu veya hiç etkimizin olmadığı dış etkenlerden kaynaklandığını kaydeden Pendarovski, “Ancak genel olarak yurttaşların yüksek bir yüzdesinin memnun olmadığı ülkedeki elverişsiz iç koşullar için gerçekte sorumluluğun büyük bir kısmı, ilk görevlendirmelerden başlayarak yerli siyasetçilere ve siyasi partilere düşmektedir. 1990’ların başında, bugüne kadar, merkezi ve yerel düzeyde kurumların başında kimler var. Kurumlara güven düşük seviyede olduğunda demokrasi ciddi tehlike altındadır.” diye konuştu.

Read Previous

Kosova’nın kuzeyinde Sırplar protesto düzenliyor

Read Next

Sırpların Kosova’nın kuzeyinde kurduğu barikatlar kaldırılmadı