Kosova’nın Kovid-19 iletişim stratejisi

Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi’nin (Stratcom Summit’21) “Hükümet İletişimini Yeniden Düşünmek” başlıklı ilk paneli gerçekleştirildi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Genel Müdürü Büyükelçi Murat Karagöz’ün moderatörlüğünü yaptığı panelde Estonya, Rusya, Avrupa Birliği, Letonya ve Kosova’nın iletişim stratejilerine yön veren üst düzey bürokratlar, ülkelerinin iletişim kampanyalarına dair tecrübe paylaşımında bulundu.

Kosova Hükümeti Sözcüsü Perparim Kryeziu da büyük bir halk sağlığı krizinde, doğru bir iletişimin bir salgını kontrol altına alıp hayat kurtarmaya nasıl yardımcı olabileceğine veya uygunsuz bir iletişimin virüsle mücadele ve kontrol altına alma konusundaki kurumsal çabaları nasıl olumsuz etkileyebileceğine tanık olduklarını söyledi.

Kosova’nın, başlarda salgını yönetmede başarısız olduğunun kabul edilebileceğini kaydeden Kryeziu, ancak bugünlerde bölgedeki çok düşük vaka sayısıyla başarılı bir hikaye yazdığını vurguladı.

Kryeziu, şu anda yaklaşık 16 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 60’dan fazlasının iki doz ve aynı grubun yüzde 67’den fazlasının en az bir doz aşı yaptırdığını belirtti.

Salgın zamanında Kosova’nın benimsediği iletişim perspektifini ele alan Kryeziu, özellikle bu süreçte virüse karşı maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyma konusunda yaptıkları bilgilendirmenin etkili olduğuna dikkati çekti.

Kryeziu, diğer yandan düzenli basın toplantıları ile komplo ve dezenformasyona daha az yer bıraktıklarını söyledi.

Kosova’nın salgına karşı iletişiminde bir diğer etkili olan tutumun ise sağlık çalışanlarına ve uzmanlara yer açmak olduğunu kaydeden Kryeziu, uzmanların “salgını tartışma ve virüsün gerçek riskleri hakkındaki şüpheleri ortadan kaldırma” konusunda etkili olduklarını kaydetti.

Read Previous

Edirne’de Kuzey Makedonya Türkçe Eğitim Bayramı kutlandı

Read Next

Bosna Hersek’teki Sırp Entite Meclisi’nde skandal oturum