K. Makedonya ve Bulgaristan ortak tarih komisyonu 16. toplantısını düzenliyor

Makedon ve Bulgar tarihçiler, bugün ve yarın koronavirüs salgını nedeniyle çevrimiçi olarak gerçekleştirilen Kuzey Makedonya ve Bulgaristan’ın Tarihsel ve Eğitim Sorunları Ortak Çok Disiplinli Uzman Komisyonu’nun 16. olağan toplantısında çeşitli konuları ele alınacak.

Her iki ülkede seçim döneminde (ülkemizde iki tur yerel seçimler arasında ve Bulgaristan’da cumhurbaşkanlığı ve erken parlamento seçimleri kampanyası sırasında) gerçekleşen bir önceki toplantıda, herhangi bir çözüm ve öneri kabul edilmedi.

Makedonya tarafındaki Komisyon üyeleri MIA’ya “Sofya’dan gelen meslektaşların münhasır yaklaşımı ve geçmişe ilişkin görüşlerini dayatma konusundaki ısrarları” nedeniyle hiçbir karar ve tavsiyenin kabul edilmediği yönünde açıklamalarda bulunmuştu.

Makedonya-Bulgar Ortak Komisyonu’nun kurulması, iki ülke arasında 2017 yılında imzalanan Dostluk, İyi Komşuluk ve İşbirliği Anlaşması’na uygun olup, Bulgaristan ile anlaşmazlık ve AB üyelik müzakerelerinin önündeki engellerin kaldırılması çalışması 5+1 yol haritasındaki noktalardan biridir.

Read Previous

Bulgaristan’da İslam Dininin Geliştirilmesine Katkı Ödülleri dağıtıldı

Read Next

Spasovski: Yolsuzlukla mücadele, bir ülkenin kendini savunması için en güçlü araçtır