TİKA, K. Makedonya’da kırsal kalkınmayı desteklemeye devam ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kuzey Makedonya’da kırsal kalkınmayı destekleme programı kapsamında çilek yetiştiriciliği projesini hayata geçirdi.

TIMEBALKAN

TİKA tarafından ülkedeki Türklerin yaşadığı altı farklı bölgede toplam 20 aileye, yıl boyunca verimi yüksek olan çilek yetiştiriciliği için gerekli tarım ekipmanları ve çilek fide desteği sağlanabilmesi neticesinde, kırsal kesimde kısıtlı şartlarda yaşayan dar gelirli aileler için alternatif geçim kaynağı yaratılarak hayat standartlarının yükseltilmesine katkıda bulunuldu.

Proje kapsamında öngörülen malzemelerin hibe edilmesi töreni Gradsko Belediyesi’ne bağlı Koçuli (Koçilari) Köyü’nde yapıldı.

TİKA Üsküp Koordinatörü Halim Ömer Söğüt, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, TİKA olarak Kuzey Makedonya’da eğitimden sağlığa, tarımdan hayvancılığa kültürel bağların korunmasına ve idari altyapıların geliştirilmesine kadar özellikle iktisadi kalkınmayı önceleyen projelere öncelik verdiklerini söyledi.

“100 bin çilek fidemizi çiftçilerimizle buluşturuyoruz”

Tarım alanında ailelerin gelirlerini artırıcı ve istihdam sağlayıcı projeleri hayata geçirdiklerini kaydeden Söğüt, “Bu kapsamda yıl içerisinde seracılığın geliştirilmesi projesi kapsamında aile işletmelerine sera ekipmanları temin edilerek alternatif geçim kaynakları oluşturulmuştur.” ifadelerini kullandı.

– “Benzer nitelikte projelerimize devam etmeyi planlıyoruz”

Konuşmasının devamında TİKA Üsküp Koordinatörü Söğüt, “Çilek yetiştiriciliği projemiz kapsamında özellikle Türk menşeli verimi ve kalitesi test edilmiş sertifikalı 100 bin çilek fidemizi çiftçilerimizle buluşturuyoruz. İkllimin özellikle ve Pazar olanaklarının geniş olduğu albion ve rubigen cinsi fideleri tercih ettik ve böylelikle çiftçilerimizin yüksek verim almalarını hedefledik.” değerlendirmesinde bulundu.

Projenin uygulandığı yerler hakkında bilgi veren Söğüt, “Başta Gradsko, Lozova, Vasilevo, Bosilovo ve Konçe belediyelerini esas aldık. Tabi bu dediğim gibi belli çiftçilerimizi belli alanlarda yoğunlaşması ve ortak hareket ederek ortak bir pazar oluşturulması imkanı dahilinde hedeflendi. Kış aylarında ya da yaza dönük aylarda perakende de satışlar olabiliyor ürünlerin. Onlar ortaklaşa bir pazar oluşturuduklarında hem ürünlerini daha etkin ve verimli markete sunebilecekler ve daha rahat bir fiyat politikası oluşturabilecekler.” diye konuştu.

Read Previous

Zaev’in istifası Yunan medyasında geniş yankı buldu

Read Next

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’dan “Kosova ile birleşme” mesajı