Gönül Mesleği “Öğretmenlik”

İnsanlar doğdukları andan itibaren bir şeyler öğrenmeye başlar ve bu öğrenme hayatın sonuna dek sürer. Bugün bu yazıyı yazabiliyorsam bunu rahmetli öğretmenime borçluyum. Siz de bu yazıyı okuyorsanız hiç şüphesiz bunu öğretmeninize borçlusunuz. Bu satırları kaleme alırken hatrıma merhum öğretmenimin bana öğrettiği harflerin yanı sıra, insanlara yararlı olmak için çaba sarf etme ilkesiydi. Bunun bir yolu da öğretmenliği gönülden, sevgiyle yapmaktan geçiyordu. “İnsan yetiştirme sanatı” diye tarif edilen öğretmenliğin, çok zor bir meslek olduğu aşikardır. Özellikle bu pandemi sürecinde her gün yeniliklerle karşılaşan öğretmenlerimizin öğrencilerine bilgiyi en güzel şekilde sunmak için sarf ettikleri çabayı da göz önünde bulundurursak, bu mesleğin zorluğunun biraz daha fazla farkına varırız. Geleceğe güvenle bakmanın tek yolu maddi ve manevi bakımdan iyi nesiller yetiştirmektir. Bu hedef ise bilgi sayesinde gerçekleşebilir. Yarınlarımızı emanet edeceğimiz yavrularımızın eğitimini üstlenen öğretmenlerimiz bu manada çok önemli ve kutsal bir görevi yerine getirmektedirler. 

Bir öğretmen olarak bunu yazarken kulağıma çocukların pandemi sürecinde uzaktan eğitimde yaşadıkları sıkıntılar, bu süreçte farklı sorunlarla karşı karşıya olan velilerin  çocuklarına destek olup olamama çabaları da hatrıma gelmiyor değil. Hepimizin işi çok zor. Zor olacak ama bugünleri de atlatacağız Allah’ın izniyle. Şüphesiz öğretmenlik mesleğini gönülden yapan öğretmenlerle, öğrenci ve veli işbirliği sayesinde bunların da üstesinden geleceğiz.

Öğretmen olmak demek mihmandarlık yapmak demektir. Öğretmen olmak demek  hayatlara dokunmak ve vicdanın sesiyle baş başa kaldığında her öğrencisiyle ayrı ayrı hesaplaşacağının sorumluluğunu bir ömür boyu taşımak demektir.

Öğretmen ki, onun kıymetinin, büyüklüğünün karşısında kelimeler o kadar aciz ki. Öğretmen ki, üşüyenle üşürken, öksüz ve yetim öğrencisinin eksik yanlarını sabırla tamamlarken, yine yüreklere dokunur, birçoğumuzun kahramanı olur. Öğretmen ki, toplumlara ahlaklı olma özelliğini kazandıran mürebbib.

Birbirinden değerli meslektaşlarım çocuklarımızı öyle bir yetiştirelim ki: İnançlı, ahlaklı ve bilgili olmalarını öğretelim, böylece insanlığa karşı da derin bir inanç taşıyacaklar, bilgi çerçevesinde ahlaklı olmaya özen göstereceklerdir.

Herkesi dinlemenin dini ve ahlaki bir kural olduğunu öğretelim; ancak tüm dinlediklerini, gerçeğin eleğinden geçirdikten sonra sadece iyi olanları almalarını öğretelim çocuklarımıza.

“Yaratılanı sevelim,Yaratandan ötürü” ilkesinden yola çıkarak insanları sevmeleri gerektiğini öğretelim.

Zaman zaman yaşanılan sıkıntıların güzelliklere gebe olduğunu, inançlı kişilerin hayata ümitle baktıklarını öğretelim.

Koşulsuz sevgiyi öğreten, koşulsuz bilgiyi aktaran tüm fedakar öğretmenlerimizin günü kutlu olsu

Read Previous

BM: Dünya genelinde üç kadından biri şiddete maruz kalıyor

Read Next

Son 24 saatte 1039 yeni vaka, 15 ölü