Kosova, Sırbistan’a uyguladığı gümrük vergisini kademeli olarak kaldıracak

Kosova Başbakan Albin Kurti, dün akşam saatlerinde düzenlediği basın toplantısında, Sırbistan ve Bosna Hersek ürünlerine yönelik yüzde yüzlük gümrük vergisinin kademeli şekilde kaldırılması kararı aldığını söyledi.

Başbakan Kurti kararın, dernekler, yerel girişimciler, yerli üreticiler ile görüştükten ve Ekonomi Bakanlığının karşılıklılık esasına yönelik raporunu inceledikten sonra aldığını kaydetti.

Gümrük vergisinin kaldırılmasına yönelik yol haritasını yedi maddede sıraladı. Başbakanın açıklamarından satır başları şöyle:

– Gelecek hafta alınacak karar ile 15 Mart’tan itibaren Sırbistan ve Bosna Hersek’ten gelen hammaddelere yönelik yüzde 100’lük gümrük vergisi kaldırılacak. Bu, Sırbistan’la ekonomik, ticari ve politik anlaşmazlıklara gerçek bir çözüm başlatmak için iyi niyetimizin ve hazırlığımızın bir işaretidir.

-Sırbistan’ı, Kosova’nın bu kararına yanıt olarak Kosova’nın bağımsızlığının tanınmaması kampanyasını sonlandırmaya ve ayrıca Kosova’ya yönelik tarife dışı ticaret engellerini kaldırmaya davet ediyoruz. Sırp tarafı düşmanca kampanyayı sonlandırma konusunda gerçek bir taahhütte bulunur ve Kosova ile olan tarife dışı engelleri hızlı bir şekilde ortadan kaldırma sözü verirse, o zaman 1 Nisan 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, Kosova Hükümeti 90 gün içerisinde Sırbistan ve Bosna Hersek ürünlerine yönelik vergi tamamen kaldırılacaktır.

– Avrupa birliği yüzde 100’lük gümrük vergisini kaldırmamızı değerlendirmeli ve 7 Mayıs 2020 tarihindeki Zagreb Zirvesi öncesi Kosova vatandaşları için vize muafiyeti kaldırılmalı.

– Sırbistan’ın Kosova Hükümeti’nin ikili ilişkilerdeki ekonomik, ticari ve siyasi engelleri kaldırma konusundaki iyi niyetine saygı göstermemesi, uluslararası düşmanca kampanyaları durdurmaması ve Kosova ile ilişkilerin önündeki engelleri kaldırmaya başlamaması durumunda, Kosova hükümeti 1 Nisan 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere önce ticaret alanında, ardından ekonomik ve siyasi alanda karşılıklılık ilkesinin aşamalı olarak uygulamaya başlayacak.

– Sırp tarafı, hammadde ithalat tarifesinin kaldırılmasına ilişkin ilk karardan 90 gün sonra bile iyi niyet göstermezse, 15 Haziran 2020 tarihi itibariyle yüzde 100’lük gümrük vergisi tekrardan uygulamaya girecektir.

 

Kosovaport

Read Previous

İdlib’deki saldırıda şehit sayısı 29’a yükseldi

Read Next

NATO’dan rejim ve Rusya’ya İdlib’deki saldırılara son verme çağrısı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *