Sel Mamuşalı Çiftçinin Belini Büktü

Geçtiğimiz hafta Kosova’yı etkisi altına alan sağnak yağışlar nedeniyle bir çok bölgeyi sel aldı.

Sel sularında nasibini alan birçok belediyeden biri de Mamuşa oldu. Mamuşa’da Topluva deresinin taşmasıyla sokakları sular altında kaldı. Ancak sel en büyük zararı, Mamuşa’nın en önemli geçim kaynaklarından biri olan tarımcılığa verdi. Ekili alanların sular altında kalmasıyla tarımcının adeta beli büküldü. Mamuşa’da ekili alanların yaklaşık yüzde 80’i sel nedeniyle zarara uğradı. Sigortası olmayan tarımcılar zararlarını kendi cebinden ödemek zorunda.

12544698_1229437220406457_620387181_oKış mevsiminde ekilen lahana ve ıspanak seralarının çoğunda ürünler su altında kaldı.

Uzun yıllardır tarımcılıkla uğraşan Nusret Kılıç, 1 buçuk hektarlık serasında lahana yetiştiriyor. Kılıç, ailesini tarımcılıkla geçindiriyor.

Kılıç, tarımın göbeği dediği Mamuşa’da çiftçinin selden büyük zarar gördüğünü söylüyor. En çok ıspanakların zarar gördüğünü dile getiren Kılıç, “ıspanklar bizim bahara çıkma garantimizdi. ” diyor.

Kılıç, sel nedeniyle yaşanan zararın taımcıyı iki üç yıl etkileyeceğini belirtirken, çiftçinin sigortası olmadığına ve zararını karşılamak için kredi çekmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Kılıç, yüz dönümlük arazinin zarar görmesi çiftçinin 5 bin Euro kaybetmesi anlamına geldiğini ifade etti.

Mamuşalı tarımcılar sellerden zarar görmemek için modern seracılığa geçilmesi gerektiğini ve bunun için ilgili bakanlıktan destek beklediklerini belirtiyorlar

Kaynak: Kosovaport

Read Previous

Evrendeki En Büyük Yıldız Patlaması

Read Next

Gruevski: “Pırjino’dan Açıklama Yapmak İçin Erken, Yeni Bir Fabrika Açmaya Gidiyorum”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *